« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
AJME

HNB: Hrvatska sve gora u usporedbi s regijom

Prošle je godine Hrvatska uz Sloveniju imala najveći pad BDP-a u srednjoj i istočnoj Europi

Bravo Vlado, ide ti ...
Bravo Vlado, ide ti ... (Shutterstock)
Više o

BDP

,

Hrvatska

,

pad BDP-a

,

regija

Hrvatska se lani, treću godinu zaredom, izdvaja kao zemlja s najslabijim ostvarenjem gospodarskog rasta među deset zemalja srednje i istočne Europe, a imala je i najsnažnije smanjenje zaposlenosti u usporedbi s tim zemljama, pokazala je analiza objavljena u najnovijem Biltenu Hrvatske narodne banke.

Usporedba Hrvatske i deset odabranih zemalja srednje i istočne Europe pokazuju da je pad BDP-a u 2012. zabilježen uz Hrvatsku u još svega tri promatrane zemlje.

Pritom je u Hrvatskoj i Sloveniji zabilježen pad BDP-a od po 2 posto, u Mađarskoj 1,7 posto i u Češkoj za 1,1 posto.

Istodobno baltičke zemlje bilježe znatne stope rasta, Letonija za 5,3 posto, Litva 3,6 posto, a Estonija za 3,2 posto. Gospodarski je rast u Poljskoj i Slovačkoj iznosio po 2 posto, u Bugarskoj 0,8 posto te u Rumunjskoj 0,2 posto.

U zemljama koje su ostvarile izraženiji rast BDP-a gospodarsku je aktivnost, uz inozemnu potražnju, uglavnom podupirala i domaća potražnja, dok je u ostalim zemljama u prvom redu ostvareno slabljenje domaće potražnje, napominju analitičari HNB-a.

Kada je riječ o kretanju zaposlenosti tijekom prva tri tromjesečja 2012. broj zaposlenih osoba blago je porastao na godišnjoj razini u baltičkim zemljama, Mađarskoj i Rumunjskoj, dok je u ostalim promatranim zemljama zabilježen pad broja zaposlenih, pri čemu je najsnažnije smanjenje zaposlenosti bilo u Hrvatskoj.

10.04.2013. 04:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh