« Zagreb
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
UŽARENI GRAD

Hitna je pretrpana, ne izlazite ako baš ne morate

Hitna je pozvala sve kronične bolesnike, a posebno srčane bolesnike i bolesnike s pulmološkim problemima, da bez potrebe ne izlaze iz svojih stanova, jer se 'asfalt užario'

Hitna je zatrpana intervencijama
Hitna je zatrpana intervencijama (Dreamstime)
Više o

Zagreb

,

hitna pomoć

,

kronični bolesnici

Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba zabilježio je tijekom nekoliko zadnjih izuzetno vrućih dana 25 posto više intervencija nego u vrijeme normalnih temperatura, rekla je danas ravnateljica Zavoda Slobodanka Keleuva. Najčešće Hitnu pomoć traže osobe koje imaju problema s nesvjesticom i općom slabošću, dodala je Keleuva.

Pozvala je sve kronične bolesnike, a posebno srčane bolesnike i bolesnike s pulmološkim problemima, da bez potrebe ne izlaze iz svojih stanova, jer se 'asfalt užario'. Ako već moraju izaći van, pozvala ih je da na glavu obavezno stave pokrivalo a na oči sunčane naočale, te da se odjenu u laganu odjeću od prirodnih materijala.

Također je pozvala građane da konzumiraju više voća i povrća, te izbjegavaju prženu hranu, piju što hladniju tekućinu (ali ne prehladnu), te da izbjegavaju gazirana pića i alkohol.

Poslodavce koje imaju radnike na fizičkim poslovima na vanjskim prostorima Keleuva je pozvala da te poslove obave u što ranijim jutarnjim satima, te da ih svedu na minimumu, a sve je građane pozvala da izbjegavaju izlazak iz stanova u vremenu od 10 do 17 sati.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda za sutra u Hrvatskoj najavljuju pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće. Jutarnja temperatura između 18 i 22 Celzijeva stupnja, a najviša dnevna većinom između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva. Za Zagreb najavljuju pretežno sunčano i vruće uz najvišu dnevnu temperaturu od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva.

U većem dijelu zemlje biometeorološke prilike bit će nepovoljne. Vruće i sparno vrijeme uz južinu uzrokovat će poteškoće meteoropatima i kroničnim bolesnicima. Kod mnogih je moguć umor, razdražljivost, glavobolja i nesanica, a kod kroničnih bolesnika pojačane tegobe. Preporuča se izbjegavanje većih napora i pridržavanje uputa za zaštitu od vrućine.

20.06.2013. 17:53:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh