« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
ameri se opet petljaju

Hillary Clinton traži da Angola ne odgađa predsjedničke izbore

Amerika nastoji nametnuti svoju volju u zemlji bogatoj naftom pa šalje tajnicu koja je dosad imala najviše uspjeha u pregovorima sa sličnim zemljama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (arhiva)
Više o

Hillary Clinton

,

Angola

,

predsjednički izbori Angola

,

Amerika Angola pregovori

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u nedjelju Angolu, zemlju kojom već 30 godina vlada Jose Eduardo dos Santos, da na vrijeme organizira predsjedničke izbore, nakon što su pojavila mogućnost da oni, iako predviđeni za ovu godinu, budu odgođeni zbog navodno tehničkih razloga.

Clinton je pohvalila mirne i poštene parlamentarne izbore u Angoli 2008., prve u toj zemlji nakon 16 godina.

"S nestrpljenjem očekujemo da Angola iskoristi tu pozitivnu fazu, prihvati novi ustav te pokrene istrage protiv odgovornih za kršenje ljudskih prava u prošlosti i istovremeno organizira slobodne i pravedne predsjedničke izbore", dodala je.

Američka državna tajnica je to izjavila po dolasku u Angolu, treću etapu svoje afričke turneje i uoči susreta s njezinim predsjednikom.

Posljednji predsjednički izbori organizirani su u Angoli 1992., a sljedeći su bili predviđeni za 2009. Očekuje se da budu odgođeni zbog kašnjenja rada povjerenstva zaduženog za sastavljanje novog ustava prije predsjedničkih izbora.

Clinton u Angoli nastoji osnažiti veze s tom zemljom bogatom naftom koja se s Nigerijom bori za mjesto prvog proizvođača nafte u Africi.

Angola trenutačno doživljava najveći gospodarski procvat nakon 27 godina građanskog rata koji je završio 2002.

Izvor: Hina

09.08.2009. 19:48:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh