« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
OPET

Hillary Clinton službeno objavila kandidaturu za predsjednicu SAD

Clinton je obećala da će se boriti za obične Amerikance, krenuvši u dugoočeklivanu drugu utrku za Bijelu kuću kao najizgledniji kandidat Demokratske stranke

Hillary Clinton želi biti predsjednica SAD
Hillary Clinton želi biti predsjednica SAD (Arhiva)
Više o

Hillary Clinton

,

predsjednička kandidatura

Hillary Clinton kandidirat će se za predsjednicu SAD-a. Službeno je to potvrdio John Podesta, vjerojatni šef kampanje aktualne američke državne tajnice, prenosi Washington Post.

"Želio sam da to čujete najprije od mene - službeno je: Hillary se kandidira za predsjednicu", napisao je Podesta u e-mailu koji je poslao simpatizerima i potencijalnim financijerima.

Nedugo zatim uslijedila je i video objava na YouTubeu, u kojoj je Clinton i sama najavila kandidaturu. Već za koji dan očekuje se i početak kampanje: ovog tjedna družit će se s biračima u Iowi, a za idući mjesec zakazan je događaj koji bi trebao predstavljati službeno lansiranje njene predsjedničke kampanje.

Američki predsjednički izbori održavaju se 2016. godine, ali Clinton podršku Demokratske stranke najprije mora izboriti na unutarstranačkim izborima. Nitko osim nje nije još najavio da će tražiti nominaciju Demokratske stranke, te se očekuje da će se Clinton za kandidaturu izboriti bez većih problema.

Clinton je obećala  da će se boriti za obične Amerikance, krenuvši u dugoočeklivanu drugu utrku za Bijelu kuću kao najizgledniji kandidat Demokratske stranke.

"Obični Amerikanci trebaju svoga zagovornika. Želim biti taj zagovornik", rekla je Clinton u video poruci objavljenoj na internetu. "Amerikanci su uspjeli pobijediti tešku gospodarsku krizu, ali najjače karte i dalje drže oni na vrhu", dodala je.

Clinton, koja je prvu demokratsku nominaciju izgubila 2009. od Baracka Obame, trebala bi uskoro otputovati u američku saveznu državu Iowu, prvu u kojoj će se početkom 2016. održati stranački predizbori.

Njezina kampanja za predstojeće izbore koji će se održati u studenome 2016. fokusirat će se na borbu protiv ekonomske nejednakosti te na povijesnu prirodu njezine želje da postane prva predsjednica Sjedinjenih Država, kazali su njezini savjetnici.

No s obzirom na to da je već više desetljeća u fokusu javnosti, najprije kao supruga bivšega američkog predsjednika Billa Clintona, potom kao američka senatorica te na kraju kao državna tajnica, morala bi se više usredotočiti na približavanje običnim malim ljudima, njezinim potencijalnim biračima, smatraju promatrači.

13.04.2015. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh