« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
DOSLJEDNO

Hillary Clinton ponovno kritizira Iran i Siriju

Iran, sa svojim antisemitskim predsjednikom i neprijateljskim nuklearnim ambicijama, nastavlja prijetiti Izraelu i biti pokrovitelj terorista, kaže Clinton

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Mahmud Ahmadinedžad

Američka državna tajnica Hillary Clinton u četvrtak je vrlo oštro kritizirala Iran, zbog nastavka nuklearnog programa i potpore teroristima, kao i Siriju zbog naoružavanja militanata u Libanonu i Pojasu Gaze.

"Iran, sa svojim antisemitskim predsjednikom i neprijateljskim nuklearnim ambicijama, nastavlja prijetiti Izraelu, destabilizirati regiju i biti pokrovitelj terorista", rekla je Clinton u govoru na godišnjem sastanku Američkog židovskog odbora (AJC).

"SAD će dosljedno slijediti diplomatski put", rekla je Clinton ali i istaknula da Iran mora ispuniti međunarodne zahtjeve i dokazati da svoj nuklearni program razvija isključivo u mirnodopske svrhe inače će SAD nastaviti vršiti pritisak za nametanje novih sankcija Vijeća sigurnosti UN-a Teheranu.

Iranski predsjednika Mahmud Ahmadinedžad u ponedjeljak bi u New Yorku trebao sudjelovati na otvaranju konferencije Ujedinjenih naroda o reviziji Sporazuma o neširenja nuklearnog oružja, gdje će Clinton voditi izaslanstvo SAD-a.

Clinton je također kritizirala Siriju, govoreći o "dubokoj opasnosti od sirijske isporuke oružja (Hezbollahu)", uz upozorenje da bi takav potez sirijskog predsjednika Bašara al-Asada "imao duboko destabilizirajući učinak na regiju" i kršio rezolucije Vijeća sigurnosti UN.

Izraelski dužnosnici ovog su mjeseca optužili Siriju da pokušava opskrbiti projektilima Scud libanonski Hezbollah, koji SAD smatra terorističkom organizacijom.

"Mi ne prihvaćamo takvo provokativno i destabilizirajuće ponašanje, a niti međunarodna zajednica", rekla je Clinton. "Predsjednik Asad donosi odluke koje bi mogle značiti rat ili mir u regiji", upozorila je.

Više od tisuću ljudi, uključujući i članove Kongresa i diplomate, bili su nazočni skupu AJC-a u središtu Washingtona, na kojem je sudjelovao i izraelski ministar obrane Ehud Barak. (hina/metro-portal)

30.04.2010. 10:07:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh