« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
ŽIVOTINJSKI SVIJET

Hijene znaju računati

Kao i ljudi, i hijene znaju računati i na temelju te vještine znaju je li vrijeme za bijeg ili borbu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MWN)
Više o

hijena

Američki su znanstvenici s Michigan State University otkrili da i hijene znaju računati, te im ta vještina pomaže u očuvanju vrste kao što pomaže i ljudima.

Sposobnost brojanja i razlikovanja glasova pomaže im da izbjegnu borbe s protivničkim skupinama, a u životinjskom svijetu brojnost skupine često je presudna za pobjedu u borbama. Sarah Benson-Amran kaže da hijene reagiraju na zvukove neželjenih posjetitelja kako bi otkrili tko je u prednosti. "Puno su oprezniji kad su brojčano slabiji, a znatno više riskiraju kad su brojčano nadmoćni".

Ovo istraživanje podupire tezu da su se veliki mozgovi razvili kako bi mogli pratiti kompleksnu socijalnu interakciju u velikim skupinama. Znanstvenici su puštali hijenama snimke koje su zvučale kao mogući neželjeni posjetitelji i otkrili da afričke hijene mogu prepoznati do tri različita glasa. Informacija koju prikupe tako pomaže im da odluče trebaju li napasti ili pobjeći. Jedan par hijena naime vrlo rijetko napada. Napast će protivnike tek kad ih ima tri ili više. 

Piše: Karin Wasteson/Metro World News
26.08.2011. 15:01:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh