« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
DW

Higijenski semafor u Njemačkoj štiti potrošače od prljavih restorana

Semafori će biti postavljeni na ulazu u restorane i pokazivati pridržava li se lokal higijenskih uvjeta

Semafor
Semafor (Wikipedia/Ilustracija)
Više o

higijena

,

restorani

,

higijenski semafor

Zeleno, žuto ili crveno. O tome mogu li gosti u nekom restoranu bezbrižno jesti, u budućnosti bi ih trebao obavještavati semafor obješen na ulazu u lokal. Ministri za zaštitu potrošača u njemačkim saveznim pokrajinama su na sjednici u Bremenu odlučili o uvođenju takvih kontrolnih barometara, piše Deutsche Welle. Tzv. higijenski semafori bi pokazivali zbroj zadnjih triju ocjena sanitarnih komisija. Prljave kuhinje, namirnice kojima je istekao rok trajanja ili nehajno osoblje više se ne bi mogli skrivati. Sad još samo savezna vlada mora poraditi na zakonskom temelju za uvođenje ove odluke.

Divovski korak u zaštiti potrošača

Potrošači će moći jednim pogledom na "semafor" odlučiti žele li u nekom određenom restoranu jesti ili ne. "To je divovski korak u zaštiti potrošača", ocijenila je predsjedateljica ministarske konferencije, bremenska ministrica za zaštitu potrošača Ingelore Rosenkötter.

Zeleno na tom semaforu bi značilo da si gosti ne moraju razbijati glavu oko higijenskih uvjeta u restoranu, žuto bi bila prolazna ocjena, a crveno bi označavalo velike propuste kad se o higijeni radi. O grafičkom rješenju još nije definitivno odlučeno, bitno je samo da je na prvi pogled ocjena jasno razumljiva. Sve su se savezne pokrajine složile oko uvođenja ove mjere.

Prema željama ministara, prvi bi semafori trebali biti uvedeni u restoranima 1. siječnja 2012. Nakon toga će postepeno slijediti pekare, mesnice, prodavaonice živežnih namirnica i na kraju velike tržnice. Kod dostavljača pizza i lokala u koje klijenti obično ne dolaze osobno, ocjene bi se trebale moći pronaći na internetu.

Strah od semafora

O pojedinostima se još ministri trebaju dogovoriti. Što se događa, primjerice, kad neki lokal počini toliko prekršaja da dobije crvenu oznaku na semaforu? Mora li zatvoriti ili ne?

Udruge hotelijera i vlasnika restorana pribojavaju se, kažu, nepravednog tretmana, jer na saveznoj razini nema dovoljno kontrolora za redovite posjete. No novac za veći broj kontrolora sa savezne razine neće doći. Za to su zadužene pokrajine, svaka za sebe, tvrde iz savezne vlade.

Pokrajina Berlin želi unatoč svemu semafore uvesti što je prije moguće. Glavni grad Njemačke je još prije dvije godine u svojoj četvrti Pankow već bio uveo sustav ocjenjivanja sa "smiley-ima". To se pokazalo kao dobar put. Nakon uvođenja ovih ocjena bilo je manje žalbi kod kontrolora. "To je naravno bila motivacija da lokali poboljšaju svoje higijenske uvijete", objasnila je berlinska senatorica za zaštitu potrošača Katrin Lompscher.

Izvor: Deutsche Welle

Piše: Snježana Kobešćak
22.05.2011. 17:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh