« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
VEDRAN DUVNJAK:

HFP još nema uvjete za raskid ugovora sa Zlomrexom

Proceduru izvlaštenja Zlomrexa treba provesti bez repova, ali taj postupak predugo traje, poručio je Ozren Matijašević

Vedran Duvnjak, predsjednik HFP-a
Vedran Duvnjak, predsjednik HFP-a (Dragan Matić/Cropix)
Više o

HFP

,

Ozren Matijašević

,

Zlomrex

,

Vedran Duvnjak

,

Željezara Split

Zlomrex nije Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) dostavio dokaze o raskidu ugovora o prodaji Željezare Split Carlson fondu niti o skidanju založnog prava City banke nad dionicama Željezare u vlasništvu Zlomrexa, pa HFP još ne može sa Zlomrexom sklopiti sporazum o raskidu kupoprodajnog ugovora za Željezaru Split, izvijestio je predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak na današnjoj sjednici Upravnog odbora (UO) HFP-a.

 

Ta dva uvjeta važna su jer nakon njihova ispunjenja ni Carlson ni City bank ne bi mogli ometati upis vlasništva HFP-a nad Željezarom Split te pronalazak novog strateškog partnera, kaže Duvnjak.

Prema predloženom sporazumu, Zlomrex bi sve dionice Željezare Split koje ima u vlasništvu, oslobođene svih tereta, za jednu kunu prodao HFP-u s tim da bi HFP otkupio dio obveza Željezare Split prema Zlomrexu u iznosu od 10 milijuna eura. Toliki je, naime, iznose ulaganja koji je Zlomrex realizirao u Željezaru Split. Sva ostala potraživanja Zlomrex bi bezuvjetno otpisao, izvijestio je Duvnjak uz napomenu da su ukupna potraživanja Zlomrexa prema Željezari Split 26,4 milijuna eura.

Alternativa sporazumu je aktiviranje 75 milijuna kuna korporativnih jamstava za neizvršenje Zlomrexova poslovnog plana i 12 milijuna kuna za neizvršavanje obveza prema radnicima, no to znači otvaranje dugotrajnih sudskih sporova, pa HFP smatra da je bolje sklopiti sporazum, kaže Duvnjak.

Proceduru izvlaštenja Zlomrexa treba provesti bez repova, ali taj postupak predugo traje, smatra član UO HFP-a, sindikalac Ozren Matijašević.

Prema Duvnjakovim riječima, Zlomrex je HFP-u dostavio podatke iz kojih je vidljivo da je ukupna dugotrajna imovina Željezare Split vrijedna 614,2 milijuna kuna, a poslovni gubitak u 2008. godini iznosio je 101 milijun kuna, dok je za prvih devet mjeseci ove godine njegov iznos 79,5 milijuna kuna. Prema tim podacima, Željezara je u financijskoj blokadi od najmanje 70 milijuna kuna, a ukupne obveze iznose 443,7 milijuna kuna. (hina/metro-portal)

15.12.2009. 19:04:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh