« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
PITANJE ODGOVORNOSTI

HERA: Vijeće postupalo po zakonu i u skladu s postojećom praksom

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je na današnjoj sjednici Vlade da će Vlada u Saboru pokrenuti inicijativu za razrješenjem Upravnog vijeća HERA-e

(Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

poskupljenje

,

Jadranka Kosor

,

Tomo Galić

,

HERA

,

sudaranje

,

9. stuednoga

,

9. studenoga

,

kardinalski zbor

,

refleksologija

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) postupila je po zakonu i u skladu s dosadašnjom praksom kad je na svojim internetskim stranicama objavila mišljenja Upravnog vijeća o zahtjevima za poskupljenjem grijanja sedam energetskih tvrtki, ocjenjuju u HERA-i.

Rad Agencije uređen je Zakonom o regulaciji energetskih djelatnosti. Učinili smo sve u skladu s tim zakonom i svojim zakonskim obvezama, kažu u HERA-i te napominju da njihova mišljenja nikog ne obvezuju, da je riječ o stručnoj procjeni zahtjeva za promjenom visine tarifnih stavki i da HERA ne donosi odluke o promjeni cijena.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je na današnjoj sjednici Vlade da će Vlada u Saboru pokrenuti inicijativu za razrješenjem Upravnog vijeća HERA-e.

Objasnila je da je HERA odobrila povećanje cijena grijanja bez da je o tome obavijestila Ministarstvo gospodarstva i Vladu i to objavila na svojim internetskim stranicama, a jučer je to e-mailom proslijedila Ministarstvu.

"To naprosto nije prihvatljivo ponašanje. HERA je svakako neovisno tijelo koje bira Sabor, na prijedlog Vlade, ali HERA, kao ni bilo koja druga agencija ili institucija, nije neovisna od stvarnog života, prilika u Hrvatskoj i u kojima žive građani, a nije neovisna ni od odgovornosti", kazala je premijerka.

Dodala je da, ako netko donosi odluke o poskupljenju bilo čega, onda "mora prethodno informirati Vladu i o tome se mora razgovarati danima, mjesecima", a ne da se to "iskrca Vladi i kaže sada vi odlučite" čime se Vladu dovodi u neravnopravan položaj. Ministar gospodarstva Đuro Popijač podsjetio je da je HERA samostalna, neovisna i neprofitna ustanova odgovorna za regulaciju energetskih djelatnosti.

Objašnjavajući kako se dolazi do promjena tarifa i eventualne promjene cijena, Popijač je kazao kako energetske tvrtke podnose zahtjeve Ministarstvu koje te zahtjeve proslijeđuju HERA-i koja treba dati mišljenje. Po njegovim riječima, zahtjevi tvrtki koje se bave toplinarstvom zaprimljeni su uglavnom u prosincu prošle godine, Ministarstvo ih je poslalo HERA-i, a njene su ih stručne službe, kaže, obrađivale pet mjeseci.

Popijač je također kazao kako je zahtjeve podnijelo 11 tvrtki, a HERA je prije dva dana na svojoj internet stranici objavila mišljenja za njih sedam.

Zašto je sada donijeto rješenje za njih sedam, zašto zahtjevi četiri tvrtke nisu obrađeni i objavljeni, da li se radi o diskriminaciji na tržištu, čini li se nelojalna konkurencija, upitao je Popijač. Ističe i kako HERA nije obrazložila svoja mišljenja, već je ostavljeno Vladi da to učini. Upravno vijeće HERA-e čine predsjednik Tomo Galić, zamjenica predsjednika Loridana Smoljanić te članovi Darko Pavlović, Dubravka Štefanec i Ante Marušić. (hina/metro-portal)

29.04.2010. 17:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh