« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci

HEP traži poskupljenje od 54%

Sanader tvrdi da struja neće poskupjeti više od 20% i najavljuje projekt Družba Adria

Vlada će izdvojiti 600 mil. kuna za pomoć socijlno ugroženima
Vlada će izdvojiti 600 mil. kuna za pomoć socijlno ugroženima (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

Družba Adria

,

globalna kriza

,

plavi dizel

,

HDZ

,

Eko Kvarner

,

Vjeran Piršić

,

HEP

,

poskupljenja

Ubuduće ćemo se voditi načelom da energija mora biti dostupna svima, pa u tom smislu više neće biti nedodirljivih tema ni kada je u pitanju Družba Adria ni nuklearka - poručio je premijer Ivo Sanader jučer nakon redovitog sastanka s predstavnicima sindikata i poslodavaca.

- Činjenica je da energija i hrana nikad neće biti tako jeftinije kao jučer. To je nešto čemu Hrvatska mora znati odgovoriti - istaknuo je premijer i dodao kako će Vlada u tom smislu do kraja godine izdvojiti oko 1,8 milijardi kuna proračunskih sredstava.

Kartice za plavi dizel

Promjena planaHDZ-ovci su se žestoko protivili gradnji naftovoda Družba Adria kojim bi se ruska nafta transportirala do Jadrana, no čini se da su promijenili mišljenje.  

Naime, kako je pojasnio, povećanje neoporezivog dijela plaće sa 1600 na 1800 kuna državu će koštati oko 900 milijuna kuna, a tome valja dodati i oko 600 milijuna kuna strukturnih potpora namijenjenih određenim grupacijama u hrvatskom društvu koje će poskupljenja najviše pogoditi. Osim toga, kako je kazao Sanader, planira se i uvođenje pametne kartice za plavi dizel, koja bi prema procjenama Ministarstva financija, trebala donijeti između 200 i 300 milijuna kuna uštede. 

- Hrvatska treba osigurati i nove dobavne pravce, pogotovo kad je u pitanju plin - kazao je Sanader dodavši kako se i pitanje Družbe Adria, protiv koje je svojevremeno bila i njegova stranka, treba ozbiljno razmotriti, kao i uvođenje LNG sustava.

Odbijen zahtjev HEP-a

- Osnovno načelo kojim se želimo voditi je dostupnost    energije svima, naravno, po prihvatljivim cijenama - ustvrdio je Sanader te se osvrnuo na zahtjev HEP-a o povećanju cijene struje za 54 posto.

“Najava revitalizacije Družbe Adria je neočekivan, ali ne i zabrinjavajući događaj zato što nijedan problem koji je tada srušio Družbu Adria do danas nije riješen.”
 
Vjeran Piršić
Eko Kvarner
- Njihov prijedlog ne dolazi u obzir, ali nekih 20 posto ćemo morati usuglasiti i tome doskočiti kroz strukturne potpore - kazao je premijer.     

Govoreći o restrukturiranju i privatizaciji brodogradilišta, premijer je kazao kako su ona od iznimne važnosti za Hrvatsku te da ‘nema šanse da se ugase’. Dodao je kako su Vladi radnici koji u njima rade apsolutni prioritet te obećao kako će u procesima privatizacije i restrukturiranja oni zadržati svoja radna mjesta. Vlada je u tom smislu prihvatila i zahtjeve Hrvatske udruge sindikata koja je tražila da sindikati sudjeluju u izradi natječaja, analizi pristiglih ponuda, odabiru te kreiranju kupoprodajnih ugovora s odabranim ponuditeljem.   (EPEHA/METRO)

03.06.2008. 00:23:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh