« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
NEUPITNA VEĆINA

Hebrang: Izađe li HSLS iz koalicije to mu birači neće honorirati

Andrija Hebrang kaže da birači ne cijene stranku i političare koji odlaze kada je teško

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Žunić/Cropix)
Više o

HDZ

,

HSLS

,

Andrija Hebrang

Andrija Hebrang izjavio je danas da, ako HSLS sutra izađe iz vladajuće koalicije, to njihovi birači neće honorirati.

"Koalicijski partner koji napušta brod kada je teško, kada je oluja, neće to poentirati kod svojih birača. Birači sigurno ne cijene onu stranku niti one političare koji odlaze kada je teško", izjavio je Hebrang.

Hebrang je ocijenio kako ne bi bila dobra poruka da HSLS napušta koaliciju u vrijeme kada je Hrvatska pred ispunjenjem uvjeta za ulazak u EU, kada je "u najtežoj fazi bitke za rješavanje ekonomske krize i u žestokoj bitci za pravnu državu protiv korupcije".

>> Hebrang: 'HDZ ne priznaje pljačke u devedesetima!'

"Zato vjerujem da će ipak prevladati onaj dio (u HSLS-u) koji će zbog svojih birača i zbog interesa Hrvatske ostati u koaliciji", poručio je.

Na pitanje smatra li HSLS-ovce kukavicama, odgovorio je da bi prikladnija riječ bila računica, a ne kukavičluk. Naglasio je da je vladajuća koalicija stabilna jer ima neupitnu većinu u parlamentu. "Čitam u novinama da će neki otići, ali većina je neupitna", kazao je.

Novinari su ga pitali i znači li današnja odluka Odbora za Ustav da će se novi ustavni sudac birati po novom Ustavu, dakle dvotrećinskom većinom, da će se i referendum o Zakonu o radu, dođe li do njega, provesti po novom Ustavu, dakle da će za referendumsku odluku biti dovoljna odluka većine izašlih birača, umjesto svih upisanih birača.

>> Zoran Milanović bez komentara o ulasku HSLS-a u koaliciju

Hebrang je odgovorio da jedna odluka ne mora predviđati da će i druga biti takva, ali da osobno vjeruje kako će se referendum, ako se raspiše, održati po novom Ustavu.

Na pitanje što očekuje od sastanka između predsjednika Sabora Luke Bebića i sindikalaca najavljenog za idući tjedan, odgovorio je kako prije svega očekuje da će sindikati prihvatiti poziv vlade i nastaviti pregovore, jer "budućnost Hrvatske ovisi o dijalogu".

Referendum je demokratsko rješenje, ali bi bilo kudikamo bolje, bezbolnije za Hrvatsku, da se za pregovaračkim stolom dođe do rezultata i ne troši vrijeme, jer do referenduma može proći još tri do četiri mjeseca. Hrvatska prebrzo žuri svojim ciljevima da bi toliko čekala", zaključio je Hebrang. (hina/metro-portal)

09.07.2010. 16:30:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh