« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
AFERA FIMI MEDIA

HDZ-u prijeti novčana kazna od 8 milijuna kuna

Ako USKOK uspije dokazati sumnje o HDZ-ovom crnom fondu stranci prijeti novčana kazna u iznosu od osam milijuna kuna

Fotografija vijesti
Više o

HDZ

,

Ivo Sanader

,

USKOK

,

Jadranka Kosor

,

Fimi media

,

crni fond HDZ

Antikorupcijska istraga u slučaju Fimi media, zbog koje je na udar USKOK-a došao i HDZ kao pravna osoba, pokrenuta je prije gotovo godinu i pol i do sada je u njoj bilo 17 osumnjičenih, a mediji nagađaju da je ovih dana proširena na još nekolicinu bivših članova i dužnosnika stranke kojoj prijeti do osam milijuna kuna kazne dokažu li se sumnje o stranačkom crnom fondu, javlja Hina.

U USKOK-u i dalje o svemu šute, a ni od suca istrage koji nadzire USKOK-ovu istragu u slučaju Fimi media Krešimira Devčića ne može se ništa doznati.

"Istraga je tajna i o njoj ne možemo govoriti", kazao je Devčić za Hinu, ne želeći komentirati ni najnovija medijska nagađanja da je USKOK, uz proširenje istrage na HDZ kao pravnu osobu, od suda zatražio i blokiranje računa i imovine te stranke kako bi se osigurala sredstva za naknadu štete državi ako se dokažu nezakonitosti.

"Riječ je o tajnim istražnim radnjama i o njima također ne mogu govoriti", kazao je sudac koji već godinu i pol nadzire USKOK-ovu istragu o navodnu izvlačenju novca iz državnih poduzeća i agencija te ministarstava preko tvrtke Fimi medije, po kojoj je afera i dobila ime.

Kako se sumnja da je dio izvučena novca završio u crnom fondu HDZ-a, i ta se stranka sada našla pod istragom, a mediji objavljuju da su kao odgovorne osobe osumnjičeni bivši predsjednik Ivo Sanader, rizničar Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević, glavni tajnik Ivan Jarnjak te glasnogovornik Ratko Maček koji je vodio predizborne kampanje u kojima se navodno trošio novac iz crne blagajne.

Mediji nagađaju da se u HDZ, koji zadnjih osam godina predvodi vladajuću koaliciju, slilo oko 30 milijuna kuna kojima su se navodno financirale stranačke predizborne kampanje, ali i predsjednička kampanja sadašnje predsjednice stranke i premijerke Jadranke Kosor.

USKOK-ovim istražiteljima je navodno prve podatke o crnom fondu dao bivši HDZ-ov rizničar i bivši šef carine Barišić još prošle godine, a potom je, kako su prenijeli mediji, i bivša stranačka blagajnica Pavošević sve potvrdila istražiteljima.

Iz crnog fonda navodno je nekim članovima stranke na ruke isplaćivan novac za troškove pa se sumnja da je i državni proračun oštećen za oko 1,2 milijuna kuna zbog neplaćenih poreza i doprinosa.

Neki mediji danas pišu da je istraga proširena na HDZ kao pravnu osobu zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti, a da su odgovorne osobe osumnjičene za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela.

Sanaderova nasljednica, sadašnja predsjednica stranke i premijerka Jadranka Kosor, na jutrošnjoj je izvanrednoj konferenciji za novinare izjavila da ona nije pod istragom USKOK-a.

Po zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela HDZ će morati imenovati osobu koja će u njezino ime biti saslušana i koja će predstavljati stranku u kaznenom postupku. U tom postupku stranku ne mora predstavljati predsjednica, nego može biti imenovan bilo tko. Predstavnik HDZ-a bit će ispitan u istrazi kao i fizičke osobe koje su osumnjičenici. HDZ uz to ima pravo na branitelja.

Odvjetnik Vladimir Gredelj, koji je u ime HDZ-a nedavno podnio privatnu tužbu protiv SDP-ova zastupnika Željka Jovanovića zbog klevete, to jest njegovih izjava o vrhu HDZ-a kao zločinačkoj organizaciji, za Hinu je jutros potvrdio da će braniti HDZ u USKOK-ovoj istrazi te da je upoznat s nalogom o proširenju istrage nad HDZ-om, ali da ga nije proučio.

Dokaže li se krivnja, HDZ bi mogao biti novčano kažnjen do najviše osam milijuna kuna, a postoji i mogućnost da se imovinsko-pravnim zahtjevom stranci oduzme nezakonito stečena materijalna korist. Odluku o visini donosi sud.

Ukidanje HDZ-a nije moguće jer su političke stranke i jedinice lokalne i područne samouprave zakonom o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela izuzete od takve sankcije koja je predviđena za ostale pravne osobe.

HDZ je jučer, prije nego se doznalo za pokretanje istrage protiv te stranke, odbacio nagađanja da će DORH tražiti blokadu imovine, ocjenivši to neistinitim i proizvoljnim nagađanjima te smišljenim i zlonamjernim manipuliranjem javnosti.

27.10.2011. 17:17:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh