« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
OPORBA TVRDI:

HDZ i HSS nadglasavaju zakon o imenovanju glavnog ravnatelja HRT-a

HDZ želi onemogućiti kompletiranje Programskog vijeća HRT-a, rekao je Nenad Stazić dok su iz HNS-a poručili kako se radi o političkom siledžijstvu

(Wikipedia)
Više o

HDZ

,

HSS

,

Sabor

,

Nenad Stazić

,

Goran Beus Richembergh

,

Petar Lovrić

,

glavni ravnatelj HRT-a

,

Vera Robić Škarica

,

Odbor za informatizaciju i medije

Oporbeni članovi saborskog Odbora za informatizaciju i medije prozvali su danas svoje kolege iz HDZ-a i HSS-a da odbijanjem imenovanja Vere Robić Škarice u Programsko vijeće HRT-a "nadglasavaju zakon", želeći izbjeći da o imenovanju novog glavnog ravnatelja HRT-a Vijeće odlučuje u punom sastavu.

"HDZ želi onemogućiti kompletiranje Programskog vijeća HRT-a u trenutku kada je pred njim važna zadaća izbora glavnog ravnatelja HRT-a", komentirao je predsjednik Odbora Nenad Stazić činjenicu da HDZ i HSS ne žele prihvatiti prijedlog oporbe da ministra gospodarstva Đuru Popijača, koji je u Vijeću bio u oporbenoj kvoti, zamijeni tajnica Hrvatskog filmskog saveza Robić Škarica.

Stazić je odbacio argument HDZ-a da bi se Škarica u Vijeću mogla naći u sukobu interesa, ističući da kandidatkinja ni teoretski ne može biti u sukobu interesa, jer se filmovi koje je producirala uglavnom ne prikazuju na HRT-u.

HDZ-ov dopis da podupiru kandidata Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Petra Lovrića Stazić tumači kao dokaz da HDZ ima svog kandidata.

Naglasio je da SDP nikad nije pokušao opstruirati izbor HDZ-ovih kandidata u Vijeće, a u prilog tomu je naveo imenovanje Nade Gačešić Livaković, koja je u Vijeću bila kroz dva mandata, tijekom kojih je glumila u filmovima HRT-ove produkcije, koji su istodobno prikazivani na HTV-u.

"Nikada nismo dovodili u pitanje poštivanje Zakona o HRT-u. Ovo je prvi put da imamo blokadu parlamenta, blokadu rada jednog saborskog odbora, i pokušaj ometanja kompletiranja Programskog vijeća i izbora glavnog ravnatelja HRT-a", rekao je Stazić.

HDZ-ovce je pozvao da preispitaju svoju ulogu u Odboru, a javnost da podrži zahtjev oporbe da se poštuju zakoni.

Zaštitu je Stazić zatražio i od predsjednice HDZ-a i premijerke Jadranke Kosor. "S obzirom da se toliko gorljivo zalaže za poštivanje zakona, neka to sada dokaže i u praksi", poručio je Stazić.

HDZ-ovo odbijanje da prihvati kandidatkinju oporbe Goran Beus Richembergh (HNS) nazvao je "klasičnim slučajem političkog siledžijstva, kojim se pokazuju mišići nad parlamentarnom manjinom, mimo propisa i parlamentarne prakse".

"Ovdje govorimo o stavu HDZ-a i HSS-a naspram stava ostala tri kluba većine pa se postavlja pitanje nije li ovo na stanovit način terora manjine unutar parlamentarne većine", Goran Beus Richembergh (HNS)Podsjetio je da je imenovanje Robić Škarice podržalo devet saborskih klubova, među kojima su i tri iz vladajuće koalicije.

Beus Richemberhg tumači da HDZ i HSS pokušavaju odgoditi imenovanje 11. člana Vijeća "kako bi se uspostavio neki novi odnos snaga i kako bi se HDZ vratio na stara polazišta da bi preko Programskog vijeća žario i palio u kadrovskoj politici HRT-a".

SDP-ovac Antun Vujić ocijenio je da je došlo do "preglasavanja nad zakonom" te da je suspendiran demokratski temelj funkcioniranja Odbora za medije, Vujić se upitao "ima li smisla i dalje raditi u takvom Odboru".

I njegova stranačka kolegica Željka Antunović uvjerena je da takvo ponašanje HDZ-a i HSS-a blokiralo odabir člana Vijeća i rad Odbora, pa i "ugrozilo uravnoteženo funkcioniranje Sabora". (hina/metro-portal)

03.02.2010. 15:58:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh