« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PACIFIK VIŠE NIJE TIH

Havaji se spremaju za tsunami, očekuju se valovi i do pet metara

VIDEO: Čile je smješten na jednom od najaktivnijih seizmičkih područja na svijetu; tu se potresi od 8 stupnjeva po Richteru zbivaju svakih 10 godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Čile

,

tsunami

,

potres

,

pacifik

,

zemljotres

,

havaji

Plimni val koji je nastao kao posljedica iznimno snažnog potresa u Čileu mogao bi uzrokovati veliku štetu uzduž obala Havajskog otočja, upozorio je u subotu Pacifički centar za upozoravanje od tsunamija.

"Moraju se poduzeti hitne mjere radi zaštite života i imovine. Sve su obale na udaru, bez obzira na koju stranu gledaju", stoji u upozorenju. Centar procjenjuje da bi prvi tsunami mogao pogoditi Havaje u 22 sata po srednjoeuropskom vremenu. Očekuju se valovi do pet metara.

Inače, Čile je smješten na jednom od najaktivnijih seizmičkih područja na svijetu, na mjestu gdje se susreću dvije velike tektonske ploče koje izazivaju potrese magnitude 8 Richtera svakih deset godina, rekao je Ronaldo Armijo s pariškog instituta za geofiziku (IPGP).

Površina Zemlje podijeljena je na tektonske ploče koje se kreću. U brojnim obalnim područjima oceanske ploče klize ispod kontinentalnih.

Taj se proces uranjanja, ili potonuća jedne ploče pod drugu naziva subdukcija. Takva su područja najizloženija seizmičkim opasnostima i tsunamijima, naglasio je u subotu Armijo, stručnjak za tektoniku na IPGP-u.

"Čile je jedinstveni prirodni laboratorij za proučavanje potresa, tako je velika brzina kretanja ploča", dodao je taj znanstvenik čileanskog podrijetla. Čile je pogodio potres najjače magnitude ikada zabilježene, 9,5 Richtera, 22. svibnja 1960. godine. Tada je prekinut više od tisuću kilometara dug dodir između dviju ploča ispod Čilea, oceanske ploče Nazca i južnoameričke ploče. Taj je potres izazvao tsunami čije se razaranje osjetilo u cijelom Tihom oceanu.

Gotovo sve čileanske obalne gradove u 20. stoljeću je pogodio barem jedan jaki potres, rekao je Armijo. Najmanje 78 ljudi poginulo je u razornom potresu magnitude 8.8 Richtera koji je u subotu ujutro pogodio Čile. (hina/metro-portal)

27.02.2010. 16:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh