« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ODUSTAJANJE BEZ PRESEDANA

Hamas poručuje kako Abasa više ne smatraju Palestincem

Nakon Netanyahuove 'ucjene' o pregovorima, Abas je odustao od sudskog progona izraelskih ratnih zločina u Gazi što je Hamas žestoko osudio

(Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Gaza

,

ratni zločini

,

Zapadna obala

,

Hamas

,

Mahmud Abas

,

Benjamin Netanyahu

,

Ismail Hanija

,

Mahmud Zahar

,

Ian Kelly

Čelnici Hamasa u ponedjeljak su oštro napali palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa rekavši da ga više ne smatraju Palestincem nakon što je pristao obustaviti nastojanja da se Izrael sudski goni zbog navodnih ratnih zločina u Pojasu Gaze.

Oštar verbalni napad vjerojatno će potkopati pokušaje pomirenja između Abasa i njegovih takmaca iz Hamasa koji nadziru Pojas Gaze.

Sirija je iznenadno odgodila planirani Abasov posjet Damasku što je, kako se čini, prva diplomatska posljedica njegove odluke da obustavi kampanju za sudsko gonjenje Izraela zbog ratnih zločina povezanih s ratom u Gazi prošle zime.

Premijer Hamasove vlasti u Gazi, Ismail Hanija, odgovorio je na pozive egipatskih posrednika da se Abasov Fatah i Hamas vrate u Kairo na još jedna krug pregovora pitanjem: "Kako različite strane mogu sjesti za isti stol s obzirom na situaciju? Kako se može stvoriti odgovarajuće ozračje s obzirom na ovo odustajanje bez presedana, ovo žrtvovanje krvi mučenika i prava našeg naroda?", rekao je Hanija.

Čelnik Hamasa Mahmud Zahar u ponedjeljak je rekao da Abasa i druge uključene u donošenje odluke Hamas "ne smatra Palestincima ili predstavnicima palestinskog naroda".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu prošlog je tjedna upozorio da će inzistiranje na tužbama za ratne zločine potkopati napore za obnovu mirovnih pregovora.

Glasnogovornik State Departmenta Ian Kelly izbjegao je pitanje je li SAD izvršio pritisak na Palestince rekavši da je glavni cilj postizanje mirovnog sporazuma.

"Mi jednostavno ne želimo da izvješće postane bilo kakva prepreka tom krajnjem cilju. Cijenimo ozbiljnost kojom su Palestinci pristupili tom vrlo složenom pitanju", rekao je Kelly. (hina/metro-portal)

06.10.2009. 00:03:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh