« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
KORUPCIJA

HAC prekršio zakon, ugovori o radu nemaju pravni učinak

Nakon provedenog inspekcijskog nadzora, utvrđene su brojne nepravilnosti u zapošljavanju 10 osoba na radno mjesto naplate cestarine u Vrgorcu

Fotografija vijesti
Više o

korupcija

,

Hrvatske autoceste

,

Jadranka Kosor

Ugovori o radu za radno mjesto blagajnika na naplati cestarine u Vrgorcu nemaju pravnog učinka, zaključak je Državnog inspektorata nakon provedenog inspekcijskog nadzora u HAC-u, prenosi Hina.

Riječ je o natječaju koji je HAC bez obrazloženja jučer poništio na zahtjev premijerke Jadranke Kosor, koja je to tražila zbog "rasprava u javnosti i nezadovoljstva dijela kandidata za zapošljavanje".

Državni inspektorat priopćio je da su inspektori rada 10. kolovoza počeli nadzor o mogućemu nezakonitom zapošljavanju, pregledali natječajnu i drugu dokumentaciju te zaprimili i razmotrili 11 zahtjeva za inspekciju od nezadovoljnih kandidata, među kojima i osmorice na koje se odnosi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (ZPHB).

Inspektori su utvrdili da su se na natječaj javila 342 kandidata, a povjerenstvo za provedbu natječaja predložilo je upravi HAC-a zapošljavanje deset kandidata koji su ispunjavali uvjete i imali prednost pri zapošljavanju na temelju Zakona o pravima hrvatskih branitelja. No, odlukom predsjednika uprave Stjepka Bobana, HAC je 25. srpnja sklopio ugovore o radu na neodređeno vrijeme s tri kandidata koji imaju status osoba iz ZPHB-a, ali i sa sedam kandidata koji ispunjavaju natječajne uvjete, ali nemaju status osoba iz ZPHB-a.

Također je utvrđeno da jedan kandidat na temelju redoslijeda osoba koje ostvaruju prava prednosti pri zapošljavanju pod jednakim uvjetima iz ZPHB-a ostvaruje prednost pri zapošljavanju u odnosu prema svim kandidatima s kojima je HAC sklopio ugovore o radu jer ima status nezaposlenoga ratnog vojnog invalida.

Nakon svega Državni inspektorat donio je rješenje da ugovori o radu sklopljeni s deset izabranih kandidata nemaju pravnog učinka te je najavio da će protiv HAC-a i odgovorne osobe u toj državnoj tvrtki mjerodavnome prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog zbog kršenja ZPHB-a, za što je određena novčana kazna od 10 tisuća do 300 tisuća kuna za pravnu osobu i od pet do 15 tisuća kuna za odgovornu osobu.

30.08.2011. 20:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh