« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
RAZVOJ GRADA

GSV: Iseljavanje industrije iz Zagreba je njeno uništavanje

Europski model, po kojem se radi u jednom mjestu, a živi u drugom, ne može se u Hrvatskoj primijeniti jer kvaliteta života u gradu i 100 kilometara od njega nije ista

(Wikipedia)
Više o

Gospodarsko-socijalno vijeće

,

Ray Cronise

Zagrebačko Gospodarsko-socijalno vijeće danas je na sjednici u gradskoj upravi raspravljalo o strategiji razvoja grada Zagreba i utjecaju cijene građevinskog zemljišta i komunalnih naknada na urbanističko planiranje.

Potpredsjednik GSV-a Vladimir Ferdelji rekao je kako je gradski GSV podržao poteze Grada u vezi s problemom iseljavanja industrije. Na pojavu iseljavanja industrije iz Zagreba Grad je reagirao tako da je u sedmoj zoni znatno snizio i cijenu zemljišta i komunalni doprinos, rekao je. U pokušaju da zadrži industriju, odnosno prihode koje ona donosi, Grad nudi poduzetnicima šansu da relativno jeftino dođu do zemljišta koje je još uvijek u Zagrebu, rekao je Ferdelji.

Objasnio je da se industrija iseljava zato što privatizirane tvrtke iseljavaju tvornice na jeftinija zemljišta a prodajom atraktivnih zemljišta pokrivaju gubitke ili pak ostvaruju čistu dobit.

Kad se dugoročno gleda, to je ustvari uništenje industrije jer industrija koja iseli iz Zagreba ostvaruje nekakvu kapitalnu vrijednost, ali istovremeno gubi konkurentski potencijal jer teško da će obrazovani kadrovi ići živjeti negdje 50 kilometara od Zagreba, rekao je. Pritom je napomenuo da se europski model, po kojem se radi u jednom mjestu, a živi u drugom, ne može u Hrvatskoj primijeniti jer kvaliteta života u Zagrebu i stotinu kilometara od Zagreba nije ista.

Također je rekao kako je cijena građevinskog zemljišta u Zagrebu pala što je znatno umanjilo mogućnost špekuliranja zemljištem. Špekulanti se u ovom momentu nalaze u situaciji da će vrlo teško vratiti tako uložen novac, kazao je Ferdelji novinarima nakon dvosatne sjednice GSV-a u Gradu Zagrebu. (hina/metro-portal)

26.04.2010. 20:46:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh