« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
XIX STOLJEĆE

Grozd podnio ustavnu tužbu protiv zdravstvenog odgoja

Uz veliku želju za povratkom u srednji vijek Grozd je odlučio iskoristiti svoje pravo na ustavnu tužbu

Ustavnom tužbom protiv zdravstvenog odgoja
Ustavnom tužbom protiv zdravstvenog odgoja (Arhiva)
Više o

ustavna tužba

,

zdravstveni odgoj

,

udruga Grozd

Udruge Glas roditelja za djecu - GROZD i Reforma - udruga za promicanje etike, morala, obiteljskih vrijednosti i ljudskih prava podnijele su danas prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Odluke o uvođenju, praćenju i vrednovanju provedbe Kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama s Ustavom Republike Hrvatske i zakonom.

Prijedlog ima 36 stranica, a njegov sažetak predstavljen je na današnjoj konferenciji za novinare spomenutih udruga u zagrebačkom Europskom domu, na kojoj je istaknuto kako udruge predlažu da se, nakon provedenoga postupka, ukine odluka o uvođenju Kurikuluma zdravstvenog odgoja.

Odvjetnici Krešimir Planinić i Domagoj Šoljić posvjedočili su da je prijedlog predan neposredno prije konferencije za novinare te objasnili da je postupak usmjeren na ocjenu suglasnosti Odluke o uvođenju Kurikuluma s odredbama nekoliko stavaka 5. članka Ustava Republike Hrvatske, odredbama nekoliko članaka Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, odredbama dvaju članaka Zakona o sustavu državne uprave te odredbom članka 93. Obiteljskog zakona.

Dodali su da je nadležnost Ustavnog suda utemeljena na odredbi članka 129. alineja 2. Ustava RH koja propisuje da Ustavni sud u okviru svoje nadležnosti odlučuje o suglasnosti 'drugih propisa' s Ustavom i zakonom. 

Napomenuli su da su u Prijedlogu precizno naznačeni članci međunarodnih ugovora koji su, smatraju, povrijeđeni Odlukom o uvođenju Kurikuluma, kao što su Opća deklaracija o ljudskim pravima, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Konvencija o pravima djeteta te još nekoliko međunarodnih ugovora.

Predlagatelji su naznačili i šest presuda Europskoga suda za ljudska prava koje, istaknuto je, osiguravaju potpun i pouzdan uvid u europske pravno-civilizacijske standarde na ovom području, među kojima su i presuda 'Campbell i Cosans protiv Ujedinjenog Kraljevstva' iz 1982. po kojoj je država obvezna poštovati uvjerenja roditelja u kontekstu obrazovanja njihove djece, što se odnosi i na odgoj, te presuda 'Lautsi i dr. protiv Italije' iz 2011. (spor o 'raspelima u javnim prostorima') po kojoj se država treba suzdržati od promocije ateizma.

05.04.2013. 17:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh