« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
PRIPAZITE

Gripa je stvarno opasna!

Kod pacijenata koji su preboljeli gripu veći su izgledi da nakon nje dobiju srčani udar za čak šest puta

I nakon gripe potreban je oprez!
I nakon gripe potreban je oprez! (Shutterstock)
Više o

gripa

,

srčani udar

Gripa je bolest koju rijetki shvaćaju ozbiljno - cijepimo se eventualno, više reda radi nego zbog stvarne brige za svoje zdravlje, rijetko ostajemo u krevetu koliko bismo i trebali i, uglavnom, ponašamo se kao da je to nešto što nije pretjerano opasno...

No, zapravo takvim ponašanjem sebe dovodimo u veliku opasnost - istraživanja su pokazala da su kod pacijenata koji su preboljeli gripu veći izgledi da nakon nje dobiju srčani udar za čak šest puta!

Rizik od srčanog udara osobito je izražen kod osoba treće životne dobi, stoji u izvješću objavljenom u stručnom časopisu New England of Medicine.

"Istraživanja su značajna jer upućuju na važnost cijepljenja zbog dokazane povezanosti između influence i akutnog infarkta miokarda", rekao je glavni autor studije Jeff Kwong, znanstvenik Instituta za kliničke komparativne znanosti i javno zdravlje u Ontariju.

Studiju je u suradnji s kolegama proveo na gotovo 20.000 pacijenata iz Ontarija kod kojih je u laboratoriju potvrđena infekcija gripom u razdoblju od 2009. do 2014.

Opasnost od obolijevanja najveća je u prvome tjednu nakon infekcije, osobito kada je riječ o osobama treće životne dobi, osobama zaraženim sojem B i kod pacijenata koji su već imali srčani udar.

I ostali virusi koji uzrokuju respiratorne bolesti mogu rezultirati opasnošću od infarkta miokarda, no ne u tolikoj mjeri kao nakon preboljele gripe.

Ranije su studije dovele u vezu gripu, srčana oboljenja i smrtni ishod.

"Učestalost srčanih udara najviša je zimi", podsjetio je dr. Kwong, uz objašnjenje da respiratorne infekcije povećavaju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka, kao i upala te da oštećuju krvne žile, što objašnjava povećan rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.

Kwong je pozvao na "donošenje međunarodnih smjernica čija je svrha cijepljenje protiv gripe svih osoba koje spadaju u rizičnu skupinu, od mogućeg srčanog udara".

Pozvao je sve osobe iz spomenute skupine da poduzmu mjere opreza i spriječe razvoj respiratornih infekcija, osobito gripe, pritom vodeći računa o redovnom pranju ruku i o cijepljenju

27.01.2018. 15:47:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh