« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
OTOK ZNANJA

Grgić napustio Programsko Vijeće HRT-a

Programsko Vijeće HRT-a nakon ostavke Siniše Grgića ostalo je na samo šestero članova

(Drago Sopta/CROPIX)
Više o

afere političara

,

Siniša Grgić

,

Programsko vijeće HRT-a

,

eksperimentalna fizika

Dopredsjednik Programskog vijeća HRT-a Siniša Grgić dao je ostavku na članstvo u tom tijelu zbog, kako je napisao predsjedniku Hrvatskoga sabora u zahtjevu Saboru za razrješenjem, "izravnog upletanja drugih medija u pravosuđe i njihova utjecaja na postupak" koji se trenutačno vodi protiv njega i još tri osobe u slučaju poznatom kao afera "Otok znanja".

"Postupak je pokrenut bez dokaza i bez svojstva te sam duboko uvjeren kako se taj slučaj koristi isključivo i jedino kao sredstvo pritiska", navodi Grgić, protiv kojega dubrovačko Županijsko državno odvjetništvo posljednjih šest mjeseci vodi istragu zbog sumnje da je s još tri osobe za 4,3 milijuna kuna oštetio ustanovu "Otok znanja", koja je 2005. od Fonda za privatizaciju kupila hotel "Koločep".

Grgić kaže kako je jedna bivša članica Programskog vijeća "dobronamjerno" najavila da će se protiv njega voditi istraga prije nego što je to jedan dnevni list objavio na svojoj naslovnici. Kaže kako članove tog vijeća "opsjedaju vlasnici, direktori, urednici i novinari drugih medija i njima pridruženi PR-ovci jer žele na svaki mogući način utjecati na poslovanje HRT-a kao još uvijek vodećega hrvatskog medija".

"Nikada nisam želio sudjelovati u bilo kakvim dogovorima u kojima bih na bilo koji način ušao u mogući sukob interesa te sam kao takav, naravno, smetao mnogima", piše Grgić te napominje kako sigurno nije slučajno da se njegovo ime našlo na naslovnici jednoga dnevnoga lista u kontekstu kriminala "bez i jednoga jedinog dokaza, i to upravo na dan kada su imali sjednicu Vijeća HRT-a na kojoj su se predstavljali kandidati za izbor glavnog ravnatelja HRT-a".

Prvi reagirao

U pismu predsjedniku Sabora kaže i da je bio prvi koji je reagirao na "frizirane rezultate poslovanja HRT-a" te javno upozorio na "nezakonit način ugovaranja vanjske produkcije".

"Time sigurno nisam dobio prijatelje, barem ne među onima koji su dogovarali poslove u desecima, pa i stotinama milijuna kuna bez javnih natječaja. Umjesto javne zahvale, dobio sam javno poniženje", kaže Grgić, koji je Bebića zamolio da učini sve što može da se metode javnoga linča i neutemeljenih prozivki po medijima konačno zaustave.

Na kraju najavljuje da će kao osnivač i trenutačni predsjednik Europskog pokreta u Hrvatskoj i predsjednik Europskog doma Zagreb o cijelom "slučaju" izvijestiti i Europsku komisiju.

Nakon Grgićeve ostavke Programsko vijeće HRT-a svedeno je na šest članova - Zvonko Milas, Hašim Bahtijari, Dragan Crnogorac, Anja Šovagović-Despot, Želimir Mesarić i Ilija Rkman. U srpnju su, naime, nakon imenovanja Hloverke Novak-Srzić za privremenu direktoricu programa HTV-a, ostavke dali Sanja Modrić, Marina Škrabalo i Damir Grubiša.

Istraga o navodnim malverzacijama u slučaju "Otok znanja" počela je u ožujku ove godine, kada je Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku osumnjičilo Grgića, Davora Lauca, Maru Musladin i francuskoga državljanina Guyja Maranzanu za zloporabu položaja i ovlasti.(hina/metro-portal)

24.08.2010. 19:16:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh