« Ekosfera
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
OPASNO

Grenland se otopio u samo četiri dana

Uobičajeno je da se ljeti otopi oko polovice ledenog pokrova Grenlanda, no ova je godina pokazala da nešto definitivno nije u redu

Cijeli se Grenland otopio neviđenom brzinom
Cijeli se Grenland otopio neviđenom brzinom (NASA)
Više o

Grenland

,

otapanje leda

Satelitske slike koje je objavila NASA pokazuju da se nešto strašno i čudno događa sa svjetskom klimom. Naime, uobičajeno ljetno otapanje ledenog pokrova na Grenlandu ove se godine odigralo nevjerojatno brzo i u još nevjerojatnijem obujmu.

Tijekom ljeta otopi se otprilike polovica leda na Grenlandu, ali ove godine otapanje je u samo četiri dana, od 8. do 12. srpnja zahvatilo čak 97% površine otoka, uključujući i najviši vrh na otoku, 3.216 metara visok Camp Summit gdje je prosječna debljina leda oko tri metra.

U posljednjih trideset godina najviše se otapalo 55% pokrova, a slične razmjere otapanje je imalo davne 1889. godine. Kako NASA-ini znanstvenici pretpostavljaju da do velikog otapanja dolazi svakih 150 godina, ovo je došlo preuranjeno i nevjerojatno brzim tempom.

Ipak, još uvijek nitko nema hrabrosti reći radi li se o prirodnoj pojavi ili posljedici globalnog zagrijavanja, pa ćemo morati pričekati analizu podataka. 

25.07.2012. 10:29:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh