« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
IGH PA-PA

Grčki konzorcij dostavio konačnu ponudu za izgradnju crnogorske autoceste

Mediji u Podgorici navode da su Grci za dvije dionice autoceste, bez prioritetne dionice od Podgorice do Mateševa, ponudili cijenu od 1,2 milijarde eura

IGH i Konstuktor su se nadali da će ipak sudjelovati
IGH i Konstuktor su se nadali da će ipak sudjelovati "poslu stoljeća" (Ranko Šuvar/Cropix)
Grčko-izraelski konzorcij "Aktor" dostavio je u ponedjeljak poslijepodne konačnu ponudu za izgradnju crnogorske autoceste Bar-Boljare, koju će sljedećih dana razmatrati crnogorska vlada, rekao je u utorak glavni crnogorski pregovarač Zoran Radonjić.

Vlada bi, zajedno s međunarodnim savjetnicima, do kraja sljedećeg tjedna trebala konačno odlučiti o tome hoće li prihvatiti ponudu "Aktora" ili će nastaviti pregovore s ostalim sudionicima natječaja, među kojima je i hrvatski konzorcij koji vodi splitski "Konstruktor".

Radonjić je rekao da je nova ponuda "Aktora" nešto jeftinija nego prošla, ali nije rekao o kojoj je svoti riječ. Mediji u Podgorici navode da su Grci za dvije dionice autoceste, bez prioritetne dionice od Podgorice do Mateševa, ponudili cijenu od 1,2 milijarde eura.

Konačna odluka o ponudi za gradnju 170 kilometara duge autoceste trebala bi biti donesena do kraja sljedećeg tjedna, a za srijedu je najavljen sastanak u Europskoj investicijskoj banci, koja će se očitovati o tome je li spremna financirati taj projekt.

Radonjić je napomenuo da je "Aktor", po informacijama s kojima raspolaže, osigurao novac za gradnju dviju dionica autoceste.

Grčko-izraelski konzorcij na natječaju za izgradnju autoceste bio je na drugome mjestu, iza hrvatskog konzorcija, i tada je ponudio cijenu od 3,92 milijarde eura.

Pošto su u ožujku propali pregovori s hrvatskim konzorcijem, koji je ponudio cijenu od 2,77 milijarda eura, crnogorska vlada počela je pregovore s Grcima i Izraelcima. No, analitičari su ocijenili kako su zbog visoke cijene mali izgledi da se postigne dogovor o izgradnji autoceste.

Pregovori s hrvatskim konzorcijem propali su jer u predviđenom roku nije dobio odgovarajuća bankovna jamstva za posao vrijedan gotovo tri milijarde eura. (hina/metro-portal)

20.04.2010. 12:51:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh