« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
KATASTROFA

Grčke banke i burza ostaju - zatvoreni

Grčke banke ostat će u ponedjeljak zatvorene, rekao je čelnik banke Piraeus Anthimos Thomopoulos u nedjelju nakon kriznog sastanka visokih grčkih vladinih i financijskih dužnosnika

Vraća li se Grčka drahmi?
Vraća li se Grčka drahmi? (Arhiva)
Više o

Grčka

,

banke

,

Burza

,

financijski slom

Grčke banke i burza ostaju zatvoreni i nakon vikenda, odluka je grčkih vladinih i financijskih dužnosnika koji se boje potpunog sloma financijskog sustava u zemlji. Grci su zadnjih dana podigli gotovo 4 milijarde eura iz banaka, a danas bi navala vjerojatno bila totalna.

Odgovarajući nakon sastanka Vijeća za financijsku stabilnost na novinarski upit hoće li se banke u ponedjeljak otvoriti, Thomopoulos je rekao: 'Ne'.

Grčki financijski izvor kazao je da će u ponedjeljak zatvorena ostati i Atenska burza. Guverner grčke središnje banke rekao je da će novo priopćenje biti objavljeno nakon sastanka vlade u nedjelju navečer.

Članovi grčkog Vijeća za financijsku stabilnost nakon sastanka nisu željeli reći nikakvih pojedinosti o razgovorima ili eventualno prihvaćenim mjerama.

Ranije u nedjelju najavljeno je da bi Grčka mogla uvesti kontrolu prometa kapitala te u ponedjeljak zatvoriti vrata banaka nakon što su joj europski vjerovnici odbili produljiti program pomoći, a štediše požurile podići svoju gotovinu.

Grčke banke, koje na životu održava financiranje središnje banke, u središtu su pozornosti dok Atena, čini se u utorak neće uspjeti platiti dug u iznosu od 1,6 milijarda eura MMF-u.

29.06.2015. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh