« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
ŠTETNIJA OD BOLESTI

Grčka u bijesu zbog vladine "nasilniče modernizacije" zemlje

Grci moraju umrijeti kako bi živjeli - lijek je štetniji od bolesti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Grčka

,

prosvjedi

,

mjere štednje

Grčka je u ponedjeljak mješavinom ravnodušnosti i gnjeva reagirala na najavljene vladine mjere štednje za koje su u brojnim novinskim uvodnicima tvrdi da će izazvati "nasilničku modernizaciju" zemlje.

"Došlo je vrijeme za plaćanje računa. Vrijeme odgovornosti za sve nas koji smo se uhvatili u koštac s krizom mora postati velika šansa za modernizaciju javnog života, čak i ako to znači da moramo krvariti", piše financijski dnevni list Kerdos.

Eleftheros Typos, dnevni list desnog centra, ističe da vlada Grcima poručuje da moraju umrijeti kako bi živjeli, a lijek za oporavak gospodarstva ocjenjuju "štetnijim od bolesti".

Ta Nea, list centra, piše da je u nedjelju došao kraj načinu života na koji su Grci navikli.

Dnevnik lijevog centra Eleftherotypia smatra najavljene mjere vlade nepoštenima, jer će prvenstveno pogoditi ljude sa srednjim primanjima i umirovljenike.

List lijevog centra Ethnos mjere štednje naziva "asfiksijom" grčkog naroda i "nasilničkom modernizacijom" gospodarstva.

U međuvremenu je premijer George Papandreu poručio da će uz "odobrenje političkih i društvenih snaga vlada uvesti promjene u politički i gospodarski sustav, a koje su trebale biti uvedene prije dosta godina". "Sada je prilika da uvedemo te promjene", rekao je Papandreu.

U ponedjeljak se u Grčkoj očekuju tek manji prosvjedi, a opći štrajk javnog i privatnog sektora, prvotno najavljen za srijedu a u međuvremenu produžen na dvodnevni i to od utorka, pokazat će intenzitet gnjeva zbog vladinih planove štednje. (hina/metro-portal)

03.05.2010. 15:55:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh