« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
UFFF

Grcima ne može pomoći baš ništa

Tajni dokument MMF-a pokazuje procjenu da bi Grčka, usprkos svim mjerama štednje, bila na neodrživoj razini duga od 118 posto BDP do 2030. godine

Spasa jednostavno - nema?
Spasa jednostavno - nema? (Wikipedia)
Više o

MMF

,

Europska središnja banka

,

Grčka

,

bankrot

Međunarodni monetarni fond, Europska središnja banka i Europska komisija znaju da Grčka čak i ako pristane na sve zahtjeve Trojke neće riješiti svoje probleme već će samo odgoditi bankrot.

Guardian navodi kako zapravo tajni dokument podržava argument grčkih vlasti da je jedino rešenje za izlazak te zemlje iz krize i oporavak gospodarstva značajan otpis duga.

Sukladno projekcijama vjerovnika iz tajnog dokumenta, čak i uz 15 godina održivog ekonomskog rasta Grčka bi dostigla razinu javnog duga koji je prema kriterijima MMF-a neodrživ.

Naime MMF je maksimalnu razinu duga za Grčku 2012. postavio na 110 posto BDP-a, Grci su trenutačno na 175 posto, uz prijetnju daljnjeg rasta, a uz sve mjere štednje i pod idealnim uvjetima on bi do 2030. pao tek na 118 posto.

U dokumentu je istaknuto kako Grcima šansu za oporavak mogu osigurati jedino neophodni 'značajni ustupci'. Čak bi, ističe se dalje, u najboljem mogućem scenariju, uz striktno provođenje zatraženih mjera štednje i ekonomski rast od četiri posto narednih pet godina, grčki dug pao tek na 124 posto do 2022. godine.

Međutim, taj scenarij predviđa 15 milijardi eura prihoda od privatizacija, što je pet puta više nego što je prognozirano u 'realnom scenariju'. Ni treći scenarij, a sva tri podrazumijevaju novi, treći program pomoći Grčkoj, ne najavljuju spuštanje duga na razinu predviđenu 2012. godine.

02.07.2015. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh