« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
MINISTAR JANDROKOVIĆ

Granicu na Prevlaci riješit ćemo na europski i civiliziran način

Hrvatska i Crna Gora granicu na Prevlaci žele riješiti na europski i civiliziran način, izjavili su u Dubrovniku hrvatski i crnogorski ministar vanjskih poslova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ahmet Kalajdzic/CROPIX )
Više o

Crna Gora

,

Gordan Jandroković

,

Milan Roćen

,

projekt Mercury

"Ni Crna Gora ni Hrvatska ne smatra ovo otvorenim pitanjem...Naprotiv, uradili smo to dogovorom obiju strana, ni pod kakvim pritiskom, bez posrednika", rekao je Roćen novinarima nakon sastanka s Jandrokovićem uoči Croatia summita.

Dvojica ministara supredsjedatelji su Mješovitog hrvatsko-crnogorskog povjerenstva za pripremu pravnog okvira za razgraničenje na moru između Hrvatske i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu. Dvije zemlje su prije godinu dana osnovale povjerenstvo koje bi, kako su rekli, što je brže moguće trebalo uskladiti pravni okvir za rješenje toga problema koji potječe još iz vremena raspada bivše Jugoslavije.

"Hrvatska i Crna Gora dostavile su svoje prijedloge i u tijeku je usklađivanje. Cilj je pokušati doći do zajedničkog teksta što je prije moguće, koji bi zadovoljio interese obiju strana", rekao je Jandroković.

Po njegovim riječima, odnosi Crne Gore i Hrvatske toliko su dobri da neriješena granica na Prevlaci ne predstavlja nikakvu prijetnju. "Ovo je jedno od pitanja koje ćemo riješiti na europski, civiliziran način", istaknuo je šef hrvatske diplomacije.

Roćen je priznao da postoje određene razlike u pristupu, ali da one nisu nepremostive i suglasio se s Jandrokovićem da stručnjake iz mješovite komisije ne treba opterećivati nikakvim rokovima.

Ocijenivši da odnosi dviju zemalja nikada u povjesti nisu bili bolji, Roćen je čestitao Hrvatskoj na otvaranju tri posljednja poglavlja u pristupnim pregovorima s EU-om i istaknuo da se Crnogorci raduju što ćemo na granici s Unijom imati upravo Hrvatsku. (hina/metro-portal)

08.07.2010. 21:53:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh