« Ekosfera
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
UPOZORENJE

Gradovi su sve topliji

U posljednjih 40 godina je zabilježeno značajno povećanje učestalosti velikih vrućina u gradovima, objavili su znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija

Fontane bi mogle biti korisne
Fontane bi mogle biti korisne (Shutterstock)
Više o

klima

,

klimatske promjene

,

vrućine

,

gradovi

Gradovi postaju sve topliji i razdoblja velikih vrućina sve su češća i duža, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Kalifornija, a krivac za to je, naravno - čovjek.

Prikupljanjem i analizom podataka u 217 gradova iz cijelog svijeta tijekom perioda od 1973. do 2012. godine, znanstvenici su uočili da se učestalost velikih vrućina smanjila u tek 2 posto gradova.

Uz klimatske promjene, ovakve nalaze je moguće objasniti izravnim posljedicama ljudskih aktivnosti koje onemogućavaju hlađenje, pojašnjavaju istraživači.

Stručni časopis Environmental Research Letters dodaje kako je u dvije trećine promatranih gradova zabilježeno i povećanje ekstremno vrućih noći.

Sve manje zelenila i sve više klima uređaja jednostavno podiže temperaturu u gradovima, pa ne čudi da u Kopenhagenu dobivate beneficije ako u svom kvartu sadite drveće, pa tako već postoje cijeli blokovi u kojima nije potrebno imati klimu preko ljeta zbog rashlađujućeg učinka zelenila. 

07.05.2015. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh