« Biznis
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
KONFERENCIJA

Građevinski otpad i otpad od rušenja: kako iz otpada stvoriti priliku?

Kružno gospodarstvo od gradnje do rušenja, pa potom nove gradnje uporabom materijala dobivenih iz recikliranog otpada ključno je za rast tog sektora

Građevinski otpad treba reciklirati
Građevinski otpad treba reciklirati (Arhiva)
Više o

konferencija

,

kružno gospodarstvo

,

građevinski otpad

Komisija je 14. rujna 2017. domaćin konferencije o građevinskom otpadu i otpadu od rušenja. Na njoj će sudjelovati hrvatski subjekti aktivni u tom području, a cilj je razmijeniti najbolje prakse i ukazati na nove prilike.

Dionicima iz Hrvatske pruža se jedinstvena prilika da na konferenciji saznaju više o novom Protokolu EU-a za gospodarenje građevinskim otpadom i otpadom od rušenja te njegovim mogućim koristima.

Ta vrsta otpada prijetnja je okolišu i ozbiljan izazov za EU. Svake godine nastaju dvije tone tog otpada po stanovniku Europe. Kako bi se ta gomila otpada pretvorila u ekonomsku i socijalnu priliku, Europska komisija izradila je Protokol EU-a za gospodarenje građevinskim otpadom i otpadom od rušenja.

Smjernice iz Protokola temelje se na analizi stručnjaka u tom području i osmišljene su u cilju što veće ponovne uporabe i recikliranja građevinskog otpada i otpada od rušenja u svim državama članicama, što na kraju koristi svima. Opći je cilj protokola povećati povjerenje u proces gospodarenja tim otpadom i kvalitetu recikliranih materijala koji se iz njega dobivaju. Jačanjem tržišta tog otpada mogle bi se stvoriti tisuće kvalitetnih radnih mjesta.

Kružno gospodarstvo od gradnje do rušenja, pa potom nove gradnje uporabom materijala dobivenih iz recikliranog otpada ključno je za rast tog sektora. Cijena tone otpada iznosi otprilike 10 eura, što znači da bi se u EU-u svake godine moglo uštedjeti 7,5 milijardi eura ako se poboljša uporaba recikliranih materijala iz građevinskog otpada i otpada od rušenja.

Koristi ne bi imala samo građevinska industrija jer tona recikliranog otpada više znači tonu nezbrinutog otpada manje u okolišu.

Tržište tog otpada nije novo, ali ograničeno je, uglavnom zbog manjka povjerenja u kvalitetu recikliranih materijala iz tog otpada i svijesti o rizicima za zdravlje radnika koji njima rukuju. Povjerenje u ukupan ciklus gospodarenja tim otpadom može se postići okvirom koji se temelji na suradnji i otvorenosti, iz čega proizlazi potreba da svaki dio lanca bude potpuno transparentan i pouzdan, što se primjerice može osigurati sukladnošću sa zajedničkim normama.

Sektor građevinskog otpada i otpada od rušenja među najvećim je proizvođačima otpada u Europi. Krajnji je cilj njegova modernizacija uz istovremeno ostvarivanje dobiti i stvaranje radnih mjesta. 

Praktične informacije:

01.09.2017. 17:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh