« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
FOSILI

Gradilište aerodroma - nalazište stotine mamuta

Nalazište je udaljeno 19 kilometara od velikih rupa što su ih, kako su znanstvenici utvrdili, iskopali prastanovnici Srednje Amerike kao zamke za ove velike životinje

Ima ih na stotine...
Ima ih na stotine... (Arhiva)
Više o

Mamut

Riječ je o gradilištu vojnog aerodroma "Santa Lucia" kod Ciudada de Mexica, gdje znanstvenici sada kontroliraju rad doslovno svakog građevinskog stroja koji radi na iskopavanju, prenosi AP. 

"Do sada imamo oko 200 mamuta, 25 deva, pet konja", opisao je ovo besprimjerno nalazište Ruben Manzanilla Lopez s meksičkog Nacionalnog instituta za antropologiju i povijest.

Nalazište je udaljeno 19 kilometara od velikih rupa što su ih, kako su znanstvenici utvrdili, iskopali prastanovnici Srednje Amerike kao zamke za ove velike životinje. Nalazište je nekoć bilo dno jezera i starost pronađenih kostiju procjenjuje se na između 10 i 20 tisuća godina.

Manzanilla Lopez je rekao da tragovi upućuju na to da su, čak i ako su mamuti umirali tako što su se zaglavili u dubokom mulju jezerskog dna, moguće ljudi bili ti koji su se bacali na njihove ostatke, isto onako kao što su ih raskomadali u zamkama kod obližnjeg San Antonija Xahuenta.

"Ovdje pronalazimo dokaze o istoj vrsti oruđa", kazao je.

Njegov kolega paleontolog Joaquin Arroyo Cabrales objasnio je važnost nalazišta s ovako mnogo mamutovih ostataka:

"Još uvijek traje raprava o tome što je dovelo do izumiranja ovih životinja, je li bila riječ o klimatskim promjenama ili o prisutnosti ljudi. Smatram da će se na kraju rasprave zaključiti da je bila riječ o sinergijskom efektu to dvoje."

Agencije prenose izjave vojnih dužnosnika, zaduženih za nadgledanje nalazišta kako bi se sav dragocjeni materijal iskopao i konzervirao. Oni navode da "veliki broj nalazišta na tom području" tek čeka da se još otkrije, odnosno da se računa s time da će se broj pronađenih ostataka mamuta i drugih životinja još i povećati. Vojska stoga rad građevinskih strojeva nadgleda skupa sa znanstvenicima.

07.09.2020. 18:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh