« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
V KAO...VARŠAVSKA

Grad Zelenoj akciji natovario retroaktivno plaćanje skladišnog prostora

VIDEO - U udruzi smatraju kako se radi o političkom pritisku teškom pola milijuna kuna čiji je razlog angažman u kampanji za Cvjetni trg i Varšavsku

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević (Ranko Šuvar/Cropix/Infopunkt)
Više o

Milan Bandić

,

Zelena akcija

,

dugovi

,

Tomislav Tomašević

,

politički pritisak

,

Davor Jelavić

,

Gradski ured za graditeljstvo

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević izvijestio je danas na konferenciji za novinare da su u posljednih nekoliko mjeseci izloženi neshvatljivim postupcima izvršne gradske vlasti koja od njih traži da retroaktivno za zakup skladišnog prostora plate oko 150.000 kuna i odbija financirati Zeleni telefon, što u udruzi doživljavaju kao politički pritisak zbog kampanje za Cvjetni trg i Varšavsku ulicu.

"Želimo vjerovati kako je u oba slučaja riječ o birokratskim pogreškama, no zbog šutnje administracije te 'odbijenica' zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i pročelnika Gradskog ureda za graditeljstvo Davora Jelavića to doživljavamo kao politički pritisak na Zelenu akciju 'težak' oko pola milijuna kuna, što bi naš cjelokupni rad dovelo u pitanje", istaknuo je Tomašević. Najavio je da će, ako gradska izvršna vlast hitno ne počne rješavati te probleme, zamoliti Gradsku skupštinu da ih zaštiti od njihove samovolje.

Tomašević je objasnio da se Zelena akcija zajedno s Hrvatskim prirodoslovnim društvom od 2001. koristi uredskim prostorijama u Frankopanskoj 1 koje su u vlasništvu grada Zagreba te da zakupninu plaća po subvencioniranoj cijeni za neprofitne udruge i uredno ispunjava svoje obveze.

Iako se po ugovoru o privremenom korištenju prostorija imaju pravo koristiti i nusprostorijama, Gradski ured za imovinu ustvrdio je u dopisu 4. veljače 2009. da se Zelena akcija ilegalno koristi skladišnim prostorom od 120 četvornih metara. Zelena akcija je na to odmah odgovorila dopisom u kojemu je navela da se tim skladišnim prostorom koristi od početka najma, već devet godina.

Na taj dopis nije dobila odgovor, a 30. studenoga 2009. Gradski ured za graditeljstvo bez ikakve je pravne osnove, tj. rješenja, Zelenoj akciji retroaktivno poslao 22 mjesečne uplatnice za zakup skladišnog prostora. Zelena akcija ističe kako je "arbitrarno određeno da je prva uplatnica za veljaču 2008., a sve uplatnice su na nevjerojatan iznos od 5.670,54 kuna, tako da je 'dug' oko 150 tisuća kuna".

Tomašević je novinare izvijestio i o izostanku gradske finacijske potpore za Zeleni telefon, koji djeluje 18 godina, a 16 godina je dobivao novčanu potporu grada, za koju je Gradski ured za graditeljstvo u posljednjih nekoliko godina izdvojio oko 330.000 kuna.

Predsjednik Zelene akcije na webu udruge poručio je kako, čak i ako ova gradska vlast uskrati sredstva za Zeleni telefon te ako budu prisiljeni ići na sud zbog izmišljenog duga za zakup prostora, neće odustati od borbe za očuvanje pješačke zone u Varšavskoj ulici. (hina/metro-portal)

09.03.2010. 15:50:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh