« Ekosfera
objavljeno prije 19 dana i 8 sati
SKLONIŠTA

Grad Split treba hitno graditi sklonište

Zbog zlostavljanih pasa Split treba hitno izgraditi privremeni smještaj i sklonište!

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Split

,

sklonište za životinje

Ne jenjava alarmantna situacija s više od 60 pasa koje je na skrivenoj lokaciji u Splitu zatočio psihijatar iz KBC-a Split. Udruga Prijatelji životinja podnijela je protiv njega prijavu Državnom inspektoratu i kaznenu prijavu zbog zanemarivanja i zlostavljanja životinja, kaznenog djela ubijanja i mučenja životinja, kaznenog djela uništavanja zaštićenih dijelova prirode, kao i bavljenja neregistriranim uzgojem s ciljem korištenja životinja za borbe pasa. Gorući problem je gdje smjestiti toliki broj pasa, za koje je nužno osigurati adekvatnu skrb, s obzirom na to da se radi o visokotraumatiziranim životinjama na koje se primjenjuju odredbe Pravilnika o opasnim psima.

Stoga je jučer održan sastanak na kojemu su prisustvovali: predstavnici Grada Splita - Damir Babić, voditelj Odsjeka za promet i komunalno održavanje, Leona Grgić, pročelnica Upravnog odjela za komunalne poslove, Olenka Dadić, pročelnica Upravnog odjela za ekonomske poslove i Nikša Maletić, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za gradsku imovinu; veterinarske inspektorice - dr. med. vet. Milica Markić Katić i dr. med. vet. Svjetlana Milin Radić; predstavnici skloništa za životinje - Ana Ivelja, ravnateljica Skloništa za nezbrinute životinje Dubrovnik i Zvonimir Filipović, direktor skloništa Animalis centrum, te predstavnici udruga za zaštitu životinja - dr. med. vet. Svjetlana Prodanović, voditeljica Mreže za zaštitu životinja, Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja i Leticija Babić, predsjednica Udruge Šapama od srca iz Makarske.

Predstavnici udruga za zaštitu životinja i veterinarske inspekcije naveli su da se psi trebaju što prije izmjestiti s privatne lokacije, gdje su prisiljeni biti zavezani za lanac, izloženi nadolazećim vrućinama i drugim nepogodama. Iz udruga su istaknuli da se njihov privremeni smještaj treba osigurati na nekoj prikladnoj lokaciji u Splitu, i to pod organizacijom i odgovornošću registriranog skloništa za pse, s osposobljenim osobljem. Predstavnici Grada Splita preuzeli su odgovornost, što je pohvalno, i naveli da Split ima slobodno zemljište za tu svrhu. Dogovoreno je da Split krene s izgradnjom stacionara na tom zemljištu, gdje će psi biti privremeno smješteni i o njima će se brinuti registrirano sklonište. Kako će zbrinjavanje pasa potrajati, a mogući su i slični slučajevi, Grad Split treba paralelno krenuti u izgradnju skloništa za životinje, kao što je to učinio Dubrovnik.

„Slično kao i u slučaja zbrinjavanja pasa sa Žarkovice prije dvije godine, zbrinjavanje ovih pasa ne može se riješiti brzo. Realno je očekivati da će psima, osobito onima koji iskazuju anomalije u ponašanju kao rezultat zlostavljanja, biti potreban dugotrajan privremeni smještaj. Kako je riječ o nezdružljivim psima koji, pri zajedničkom držanju, mogu jedan drugome prouzročiti ozljede ili smrt, Split mora na privremenom smještaju osigurati pojedinačne boksove za svakoga psa i, nakon liječenja, socijalizacije i kastracije, tražiti im dom", navode udruge.

Pojašnjavaju da je Grad Split odgovoran za nastali problem i mora ga i riješiti na području Splita: „Split je dosad propustio postupati sukladno Zakonu o zaštiti životinja i pripadajućim pravilnicima pa tako nije proveo kontrolu mikročipiranja pasa, ne financira kastracije skrbničkih pasa i mačaka, nije propisao trajnu sterilizaciju niti iskoristio druge zakonske alate za smanjenje broja napuštenih životinja. Izgradnja skloništa najmanje je što Grad može napraviti u ovoj sramotnoj situaciji, kada se u središtu Splita nalaze psi koji su prošli horor i trebaju najbolju skrb."

Na jučerašnjem sastanku, predstavnici udruga za zaštitu životinja i skloništa ponuditi su pomoć u brzoj i povoljnoj realizaciji privremenog smještaja za pse kako bi se što prije skinuli s lanaca i preselili. Sve što Split uloži ostat će kvalitetna podloga za buduće registrirano sklonište. Čak su i neprofitne udruge već napravile skloništa za životinje pa Split, kao drugi najveći grad u Hrvatskoj i s mnogo većim resursima, nema opravdanje da ne krene odmah s izgradnjom skloništa i izbjegne traženje psima smještaja po skloništima u cijeloj Hrvatskoj, kao što to čini sada.

Udruge pozivaju građane da pišu Gradu Splitu i potaknu ga da iskoristi zemljište koje ima za izgradnju skloništa. Time će Grad Split pokazati spremnost u provođenju zakona i ispuniti godinama dana obećanja o nužnoj izgradnji skloništa. Nedopustivo je da Split dopušta nezakonito i nehumano držanje životinja s ciljem korištenja za okrutne borbe pasa, što organiziraju pripadnici kriminalnog miljea, a da Grad sam nema rješenje za smještaj tih pasa.

Prijave i više informacija o 69 izmučenih životinja radi borbi pasa u Splitu nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr

10.04.2024. 16:34:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh