« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
ZELENO

Graciosa - energetski neovisan otok

Litice, more i stari vulkani: Graciosa nudi sve što traže ljubitelji prirode, samo se opskrba energijom ne uklapa u tu sliku jer struju proizvodi dizelski generator

Graciosa bi trebala imati zelenu energiju
Graciosa bi trebala imati zelenu energiju (Wikipedia)
Više o

obnovljivi izvori energije

,

vjetropark

,

solarni sustav

,

Graciosa

Na mjestu u središtu Berlina gdje je sagrađen model otoka, posjetitelje ne dočekuje zvuk mora, već monotoni šum. Umjesto bijelih kuća i i idiličnih šetnja plažom, programeri berlinske tvrtke Younicos Start-up su izradili ormariće i velike akumulatore. U sivoj tvorničkoj zgradi time se na ljestvici od jedan do tri simulira kako bi u budućnosti mogla izgledati potpuna opskrba energijom španjolskog otoka Graciose u Atlantskom oceanu.

Teško je sa strujom iz obnovljivih izvora energije"Ovdje možemo simulirati kako bi se otok prebacio na korištenje obnovljivih izvora energije", kaže Philip Hiersemenzel iz Younicosa. To poduzeće za opskrbu ekološkom energijom osnovano 2008. godine želi svijetu predstaviti prvi pilot pokušaj ovakve vrste, da se otok u Atlantskom oceanu poput Graciose, s pet tisuća stanovnika, može gotovo u potpunosti opskrbljivati energijom iz vjetroelektrana i solarnih ploča.

Projekt programera i Philipa Hiersemenzela koristi sve vrste tehnologija. U lijevoj polovini dvorane stoji deset redova mreže srednjih napona, na desnoj strani je jedan veliki akumulator naslonjen na drugi. Zajedno bi to trebalo izgledati kao energetski sustav u kojem će već od 2014. zamijeniti opskrbu energijom putem starog dizel - generatora. Vizija je to budućnosti koja još uvijek izgleda kao znanstvena fantastika jer su do sada stanovnici Graciose puno ovisili o nafti: jednom tjedno tamo dolazi tanker s naftom koji dovozi zalihe za dizelski generator lokalnom elektrodistributeru.

Veliki akumulatori za stabilizaciju mreže

"Naš dosadašnji energetski sistem je poput orkestra s dirigentom", objašnjava Hiersemenzel. Dirigenti u elektromrežama današnjice su elektrane na fosilna goriva, objašnjava on. Na Graciosi je do sada taj zadatak obavljao dizelski generator. Svojim stalnim okretajima 50 puta u sekundi, držao je napajanje stabilnim frekvencijom od 50 Herca. No onaj tko ozbiljno namjerava prijeći s fosilne energije na energiju vjetra i sunca, kaže Hiersemenzel, mora pronaći način kako bi mrežnu stabilizaciju mogao zamijeniti drugim izvorima, a ne onima na dizelski pogon. "Ako želimo doći do sto posto obnovljivih izvora energije, moramo biti u stanju zatvoriti dizelske generatore", kaže on.

Na Graciosi bi upravo to trebalo uspjeti: Kako bi udio energije vjetra od današnjih 15 posto na otoku postupno mogao narasti na 70 posto, dva velika akumulatora trebala bi preuzeti zadaću dizelskog generatora za mrežnu stabilizaciju. Akumulatori će paziti na oscilacije koje se neizbježno mogu pojaviti zbog promjenjive opskrbe energijom vjetra i solarnom energijom.

Pred Philipom Hiersemenzelom u sredini radionice izrađuju se dva velika bloka akumulatora, svaki visine afričkog slona. Berlinski su programeri isprobali preko 27 različitih tehnologija akumulatora. Odlučili su se za hibridnu vrstu akumulatora koji se sastoje djelomično od litijskih iona, a djelomično su to natrijsko-sumporni akumulatori. Oni moraju uskočiti kada se nad solarnim parkovima naoblači ili kada iz sekunde u sekundu potrošnja energije raste vrlo brzo."Graciosa će biti poput jazz orkestra, gdje svi ovise jedni o drugima", objašnjava Hiersemenzel. "Najvažnije u svakoj zatvorenoj električnoj mreži je to da potreba za energijom mora uvijek biti jednaka ponudi energije." Akumulatori tu imaju ključnu ulogu jer mogu održavati ravnotežu u milisekundi. "Djelomično će akumulatori uklanjati i višak energije i tako prilagođivati ponudu", kaže on.

Graciosa kao primjer za sve svjetske otoke

Osim velikih akumulatora, na Graciosi bi trebao biti izgrađen i novi vjetropark i veliki solarni sistem. Sve to umreženo softverom koji se brine za to da svi dijelovi energetske mreže rade usklađeno. Za programere, otok u Azorima je testni primjerak. Usredotočeni su na grupe otoka, takozvane arhipelage sa do deset tisuća stanovnika koji nisu povezani ni podmorskim kablovima, niti zemaljskom energetskom mrežom, kaže Björn Lang, voditelj projekta.

"Zapravo se radi o tome da su tamo tako visoki troškovi energije zbog prometa i relativno neučinkovite strukture, da se pomoću sustava koji se oslanja na obnovljive izvore energije već danas može jeftinije proizvesti energiju."

Predstavnike poduzeća za opskrbu energijom na otocima u Atlantiku, tijela za regulaciju električne energije upravo to zanima. Tijekom probnog rada u Berlinu, pregledali su moguće nove energetske mreže na otocima, što će koštati najmanje 15 milijuna eura.

Iako projekt ekološke energije obećava povoljnije cijene u razdoblju od idućih dvadeset godina, on se, naravno, mora platiti odmah.

"Zbog toga je financiranje uvijek veliki problem", rekao je Hiersemenzel.

Financijska ulaganja

Još uvijek nema konačnih ugovornih obaveza. Ipak, Hiersemenzel je siguran da bi samoopskrba obnovljivom energijom na otocima mogla biti korisna za vanjske ulagače. Na taj bi se način trebao postići to da se skupo dizel gorivo za proizvodnju električne energije ne mora kupovati.

"Ova dobit će se s jedne strane podijeliti između lokalnih opskrbljivača energijom, i vanjskih ulagača s druge strane, koji bi mogli ostvariti između 10 i 20 posto dobiti", kaže Hiersemenzel.

Ako se ta računica bude isplatila, onda će to odlučiti o tome koliko dugo će još, ne samo na otok Graciosu, već i na druge, morati dolaziti tankeri s naftom.

Piše: Richard Fuchs/Tihana Lohinski/DW
25.07.2013. 18:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh