« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
NEZADOVOLJSTVO PLAĆAMA

Gotovo 700 liječnika u Izraelu dalo otkaz

Bolnice su u ponedjeljak provodile samo hitne zahvate, mnogi su pacijenti poslani kućama, a drugi su satima čekali na pregled

Fotografija vijesti
Više o

Izrael

,

Tel Aviv

,

liječnici

Zbog prijepora oko visine plaća više stotina liječnika u Izraelu dalo je jučer otkaze i nije se pojavilo na poslu, što dolazi u vrijeme kad bolnice u toj državi upozoravaju kako su na rubu kolapsa, prenosi Hina.

Bolnice su u ponedjeljak provodile samo hitne zahvate, mnogi su pacijenti poslani kućama, a drugi su satima čekali na pregled. "Ovako nećemo izdržati dulje od dana ili dva", rekao je Motti Fried, liječnik u medicinskom centru u Tel Avivu. "Uskoro nećemo moći liječiti tisuće ljudi, uključujući one u opasnosti", dodao je Pinny Halperin, šef hitne službe u istoj bolnici.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva rekao je da je 700 liječnika specijalizanata, odnosno više od četvrtine njihova ukupnog broja u Izraelu, predalo svoje ostavke u mjesec dana. Njih 340 nisu došli na posao u ponedjeljak, a očekuje se da ostali učine isto do kraja tjedna.

Vlada je sudskim putem zatražila da im se uvede radna obaveza, a ured premijera Benjamina Netanyahua izdao priopćenje u kojem kaže da će im ponuditi povišice.

Liječnici, koji kažu da su preopterećeni i potplaćeni, nisu dobili još nikakvu konkretnu premijerovu ponudu, ali kada stigne spremni su o njoj razgovarati.

Masovne ostavke liječnika još su jedan znak socijalnih nemira u Izraelu. Veliki prosvjedi održani pod geslom "socijalna pravda" održani su diljem Izraela ovoga ljeta, s nekoliko stotina tisuća ljudi koji su tražili ekonomsku reformu i smanjenje životnih troškova.

11.10.2011. 08:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh