« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
ICTY

Gotovinina obrana tuži Gordana Malića i Jutarnji list

Članak 'Topničke dnevnike uzeo Gotovina, a dio spaljen' je nepoštivanje suda, tvrdi obrana generala Gotovine.

Fotografija vijesti
Više o

Jutarnji list

,

tužba

,

ICTY

,

Luka Mišetić

,

Gordan Malić

,

Ivan Šimonović

,

topnički dnevnici

,

nepoštivanje suda

,

Ante Gotovine

Obrana umirovljenog hrvatskog generala Ante Gotovine zatražila je da sudsko vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podigne optužnicu protiv novinara Gordana Malića i Jutarnjeg lista zbog nepoštovanja Haškog suda, priopćio je u subotu Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić.

Naime, Jutarnji list objavio je u petak, u članku Gordana Malića pod naslovom "Topničke dnevnike uzeo Gotovina, a dio spaljen", da u tajnom izvješću Ministarstva pravosuđa RH upućenom haškom sudu piše da je dio topničkih dnevnika iz Oluje otuđio Ante Gotovina dok je bio glavni inspektor HV-a.

Povodom toga ministar pravosuđa Ivan Šimonović održao je u petak izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je javno rekao da u tajnom izvješću, koje je 29. travnja ove godine poslano haškom sudu, ne stoji citat koji je Jutarnji naveo kao dio izvješća, a po kojem je general Gotovina 2000. i 2001. otuđio dio dokumentacije, navodi Gotovinina obrana u prijedlogu za podizanje optužnice protiv Malića i Jutarnjeg lista upućenom sudskom vijeću haškog suda.

"Unatoč tome, idućeg dana, 30. svibnja, Malić i Jutarnji list objavili su još jedan članak u kojem tvrde da su točno izvijestili o sadržaju tajnog izvješća. Malić i Jutarnji list i dalje tvrde da je Hrvatska u tajnosti izvjestila sudsko vijeće da je general Gotovina navodno ukrao topničke dnevnike ili sudjelovao u njihovom uništenju", stoji u prijedlogu.

Bez obzira na to što i ministar Šimonović i general Gotovina opovrgavaju da takvo što piše u izvješću od 29. travnja, "general Gotovina traži, sukladno pravilu 77c, da sudsko vijeće objavi optužnicu za nepoštovanje suda protiv Malića i Jutarnjeg", navodi u obrana Ante Gotovine.

"Malić i Jutarnji list ometaju pravdu objavljivanjem takvih lažnih navoda. I Malić i Jutarnji list priznaju da su svjesni da izvješće ima povjerljivi status", ističe se dalje u prijedlogu. "Objavljući lažne, klevetničke i zlonamjerne tvrdnje o generalu Gotovini i uz to tvrdeći da su one navedene u tajnom izvješću", Malić i Jutarnji list prisilili su Hrvatsku i generala Gotovinu da priznaju postojanje tajnog izvješća i da o njemu raspravljaju u javnosti, čime je došlo do ometanja pravde.

Obrana na kraju prijedloga navodi da bi sudsko vijeće trebalo istražiti Malićeve tvrdnje. "Ako se one pokažu točnima, (što general Gotovina opovrgava) onda Malića i Jutarnji list sudsko vijeće treba optužiti kršenje pravila suda svjesnim objavljivanjem povjerljivog materijala. Ako se tvrdnje pokažu netočnima, treba ga optužiti zbog objavljivanja lažnih, klevetničkih i zlonamjernih tvrdnji za koje je svjesno znao da će izazvati javnu raspravu o povjerljivom materijalu kako bi se obranio ugled generala Gotovine".

Gordan Malić u subotnjem izdanju Jutarnjeg piše da su novinari toga lista upoznati sa sadržajem tajnog izvješća tako što su dobili na uvid "non-paper" hrvatske vlade, koji je podijeljen i diplomatskom zboru u Zagrebu, kao i dokumentaciju iz istrage o nestanku topničkih dnevnika. Malić dodaje da je jedan vladin izvor potvrdio, a drugi nije demantirao navode koji Gotovinu povezuju s nestankom dokumentacije koja se naziva "topničkim dnevnicima".

U članku se zaključuje se kako je Jutarnji prenio ključne informacije i zaključke iz tajnog dokumenta, te da izjava ministra Šimonovića kako "Jutarnji nije točno citirao izvješće" bitno ne mijenja tu činjenicu. (hina/metro-portal)

30.05.2009. 18:14:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh