« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
zeleno ...

Gotovina za krntije pravi hit u SAD

Obamina ideja o davanju popusta za kupnju ekonomičnijeg automobila zamjenom za stari prihvaćena s oduševljenjem

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

gotovina za krntije

Predstavnički dom američkog Kongresa u petak je odobrio hitnu zakonsku mjeru o izdvajanju dvije milijarde dolara za popularni vladin program Gotovina za krntije, nakon što je njegov prvotni proračun od jedne milijarde dolara potrošen za manje od tjedan dana.

Predsjednik Barack Obama izjavio je da je vrlo zadovoljan s napretkom ostvarenim u Predstavničkom domu. Administracija će u suradnji s Kongresom osigurati nastavak programa, rekao je novinarima u Bijeloj kući. Senat će nastojati glasovati o istoj mjeri idućega tjedna, izjavo je Jim Manley, glasnogovornik čelnika senatske većine Harrya Reida.

Programom službenog naziva Sustav doplatka za automobilski rabat, kojeg auto-predstavništva oglašavaju kao Gotovina za krntije, vlada osigurava do 4.500 dolara popusta za kupce koji pri kupnji novog, ekonomičnijeg automobila, predaju na otpad svoje vozilo s većom potrošnjom goriva, staro do 25 godina, koje posjeduju najmanje godinu dana.

Zastupnici su prvotno očekivali da će milijardu dolara uloženih u program pomoći da se proda oko 250 tisuća vozila i da će ta sredstva dostajati do 1. studenoga.

No, program je pratila široka oglasna kampanja i milijardu dolara je planulo za nekoliko dana, a na ulicama Washingtona, New Yorka i drugih američkih gradova sve je više vozila s probnim pločicama, koja su mjesecima bila rijetkost.

Popularni program nastavit će se bez prekida, rekao je u petak glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs, pozivajući građane da ga iskoriste već idućeg vikenda. Autosaloni u SAD-u subotom i nedjeljom obično imaju najviše kupaca.

Potražnja koju jer potaknuo program Gotovina za krntije, mogao bi rezultirati rekordnom prodajom automobila u srpnju, te označiti krajnju točku najgoreg tržišnog pada od 1976. Od prosinca prošle godine, prodaja automobila održava se na stopi ispod 10 milijuna komada godišnje. To je daleko ispod 13.2 milijuna automobila prodanih 2008., ili prosjeka od 16.8 milijuna prodanih automobila od 2000. do 2007.

Izvor: Hina

01.08.2009. 07:33:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh