« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
ANALIZA

Gospodarstva u nastajanju pod pojaćanim pritiscima

Prognozira se da će svjetsko gospodarstvo zabilježiti pad aktivnosti po godišnjoj stopi od 0,5 do 1 posto.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

MMF

,

gospodarska kriza

,

G20

,

Međunarodni monetarni fond

,

bilance plaćanja

Gospodarstva u nastajanju diljem svijeta suočena su s golemim teškoćama zbog širenja gospodarske krize, pri čemu se potražnja za uvozom iz tih zemalja smanjuje, ulaganja bilježe oštar pad a prekogranični izvori financiranja sve su oskudniji, zaključci su najnovije analize Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U analizi - koju je MMF pripremio za sastanak skupine razvijenih i zemalja u razvoju skupine G20 - navodi se da će se mnoga gospodarstva vjerojatno suočiti s dugotrajnijim pritiscima na tekuće račune bilanci plaćanja.

Neke će vlade možda morati poduprijeti kompanije u svojim zemljama koje neće moći doći do novih zajmova za financiranje dugova, kaže se dalje u analizi. Banke na tržištima u nastajanju, ponajprije u srednjoj i istočnoj Europi, možda će se trebati dokapitalizirati s obzirom na potencijalne gubitke.

Globalna previranja na financijskim tržišta značajno su pogodila ponajprije srednju i istočnu Europu, zbog golemih manjkova na tekućim računima bilance plaćanja zemalja u toj regiji.

Najveće posljedice, kako se navodi dalje u toj analizi, trpe baltičke zemlje, Mađarska, Hrvatska, Rumunjska i Bugarska.

Budući da se kriza otegnula, upozorava se dalje u izvješću, sve će se veći broj gospodarstava u razvoju suočavati sa značajno ograničenim manevarskim prostorom. "Velika državna potpora bit će potrebna i iz bilateralnih i multilateralnih izvora financiranja", navodi se dalje u toj analizi.

Općenito, rizici su najveći za gospodarstva u nastajanju koja se oslanjaju na međunarodne izvore za financiranje manjkova na tekućem računu bilance plaćanja, odnosno za financiranje aktivnosti u svojim financijskim i korporativnim sektorima, dodaje se u analizi.

U gospodarstvima u nastajanju i razvoju, kao i siromašnim zemljama, rast će i dalje biti zakočen financijskim ograničenjima, nižim cijenama roba, slabom inozemnom potražnjom, te s tim povezanim prelijevanjima na domaću potražnju.

Očekuje se da će aktivnosti rasti tek blago u 2009., nakon čega bi trebao uslijediti postupan oporavak u 2010. Neka bi gospodarstva mogla u osjetnoj mjeri biti pogođena, upozorava se u analizi MMF-a.

MMF je u sklopu analize pripremljene za skupinu zemalja G20 objavio kako za ovu godinu prognozira da će svjetsko gospodarstvo zabilježiti pad aktivnosti po godišnjoj stopi od 0,5 do jedan posto, što bi bio prvi pad aktivnosti u posljednjih 60 godina.

Također, objavio je da priprema projekcije rasta i da će objaviti svoje prognoze po zemljama u svijetu 22. travnja. (hina/metro-portal)

20.03.2009. 20:44:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh