« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
caru carevo

Gospodarska Komora smanjila pristojbu za 25%

Često spočitavani preveliki iznosi kojima se uzima novac privatnicima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Suvar, CROPIX)
Više o

Hrvatska gospodarska komora

,

davanja HGK-u

,

doprinosi privatnika

,

članarina u HGK

Doprinos za Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK) u idućoj će godini biti niži za 25 posto - umjesto dosadašnjeg izdvajanja od 0,01 posto na ukupni prihod tvrtke će izdvajati 0,0075 posto, odlučeno je na današnjoj Skupštini HGK.

"Povukli smo prvi potez. (...) HGK pokazuje da možemo uštedjeti, smanjili smo proračun za tri milijuna eura", izjavio je predsjednik HGK Nadan Vidošević.

Osvrćući se na učestale rasprave u javnosti je li Komora skupa ili ne, Vidošević se posebno osvrnuo na tvrdnje da se s milijardu kuna izdvajanja za Komoru putem doprinosa u posljednjih pet godina moglo otvoriti 10.000 radnih mjesta.

Ivica Mudrinić ?

"Taj koji šalje takvu poruku otpustio je šest tisuća hrvatskih inženjera i tehničara i odnio profit, dok je Komora otvorila ne na deset tisuća nego stotine tisuća radnih mjesta otvarajući tržišta regije", ustvrdio je Vidošević.

Nije precizirao na koga pritom misli, a ni na naknadni novinarski upit odnosi li se to na predsjednika Uprave HT-a Ivicu Mudrinića, Vidošević je kazao: "Nisam ništa mislio, nego sam rekao ono što jesam".

"Tisuće, nemojte uzeti doslovno pet ili šest (tisuća), radnih mjesta visokostručne radne snage izgubljeno je u Hrvatskoj radi maksimiranja profita tuđeg kapitala. A HGK je na desetke tisuća radnih mjesta otvorila", ponovio je Vidošević, dodajući kako je Komora još "dok se puške nisu ohladile odvela ljude na nova, nova-stara tržišta i tamo su postignuti sjajni rezultati".

Predsjednik HGK i na Skupštini je najavio da će Komora maksimalno voditi računa o materijalnim rashodima, te da, sukladno dogovoru sa sindikalnim povjerenikom, plaće zaposlenih u HGK neće rasti.

Članarina ipak ostaje ista

Prema odluci Skupštine HGK članarine za iduću godinu, koji gospodarstvenici plaćaju ovisno o gospodarskoj snazi, ostaju na dosadašnjoj razini - za prvu kategoriju (poduzetnici do 50 zaposlenih) 55 kuna mjesečno, za drugu kategoriju 1.500 kuna, te treću (veliki poduzetnici s više od 250 zaposlenih) 5.500 kuna.

Doprinos koji članice HGK plaćaju prema ostvarenim ukupnim prihodima smanjuje se pak sa 0,01 posto na 0,0075 posto prihoda iz financijskog izvješća za 2007.

Po osnovu članarina i doprinosa HGK u idućoj godini planira prihod od 219 milijuna kuna (ove godine plan je 240 milijuna kuna).

Uz ostale prihode, planirane na ovogodišnjoj razini od 27 milijuna kuna, ukupni prihodi HGK u 2009. planiraju se u iznosu 246 milijuna kuna (ove se očekuje 267 milijuna kuna). (hina/metro-portal)

09.12.2008. 14:32:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh