« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
IZBORNA SKUPŠTINA

Gordan Jandroković: Stanje u Zagrebu je neodrživo

Jedini kandidat za predsjednika zagrebačkog HDZ-a je Gordan Jandroković koji smatra da je vrijeme za prijevremene izbore, ali samo u Zagrebu

gordan jandroković hdz
gordan jandroković hdz (Nenad Dugi/Cropix)
Više o

HDZ

,

Jadranka Kosor

,

Gordan Jandroković

,

zagrebački HDZ

Gordan Jandroković smatra da su potrebni prijevremeni izbori za zagrebačkoga gradonačelnika i Gradsku skupštinu. Kao jedini kandidat za predsjednika Gradske organizacije HDZ-a, izjavio je to na izbornoj skupštini zagrebačkog ogranka te stranke.

Jandroković je stanje u Zagrebu nazvao neodrživim te se zauzeo za prijevremene izbore za gradonačelnika, ali i za gradsku skupštinu jer je, kako je rekao, "SDP jednako odgovoran za stanje u kojem se nalazi grad".

Istaknuo je kako želi pokazati da je zagrebački HDZ "snažna i vjerodostojna alternativa sadašnjoj vlasti, koja je grad dovela na rub financijskog ponora i iznevjerila povjerenje građana".

Kao prioritet u Zagrebu Jandroković je istaknuo borbu protiv korupcije, a najavio je da će se zalagati za pobjedu HDZ-a na parlamentarnim izborima te da se u Zagrebu podigne spomenik prvome hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Izbornu skupštinu HDZ-a pozdravio je i predsjednik HSS-ove gradske organizacije Darko Vuletić, a gradski HSLS-ovci ispričali su se poslovnim obvezama.

Gordan Jandroković je od raspuštanja GO HDZ-a u siječnju ove godine obnašao dužnost HDZ-ova povjerenika za Zagreb.

Zagrebačku gradsku organizaciju HDZ-a do siječnja je vodio Jasen Mesić, no tada je vrh stranke raspustio organizaciju zbog lošeg izbornog rezultata koji je u Zagrebu ostvario HDZ-ov predsjednički kandidat Andrija Hebrang.

>> Srpski tabloid tvrdi: Sanader i Jandroković su homoseksualci!

Imenovano je povjerenstvo od 28 članova predvođeno Jandrokovićem, sa zadaćom da analizira rad mjesnih ogranaka i pripremi prijevremene unutarstranačke izbore. Izbori su raspisani prije četiri mjeseca i provedeni u 202 temeljna ogranka i 17 područnih stranačkih odbora, a zagrebački HDZ-ovci izabrali su 86 novih predsjednika temeljnih ogranaka i osam novih predsjednika područnih odbora.

Neće biti prijevremenih izbora

Predsjednica HDZ-a i hrvatske vlade Jadranka Kosor je na izbornoj skupštini rekla kako očekuje da će novo stranačko vodstvo odmah početi pripreme kako bi HDZ pobijedio na izborima i u Zagrebu i na sljedećim parlamentarnim izborima koji će, istaknula je, biti redoviti.

Za Gordana Jandrokovića kazala je da ga zdušno podržava "jer je realan političar koji je prošao mnoge bitke i može, kao čelna osoba, gradske organizacije biti prepoznat i kao budući gradonačelnik, ako tako odlučimo".

>> Mesić: Jandroković više neće moći samovoljno slati prosvjedne note

Rekla je da će na parlamentarnim izborima 2011. HDZ ponovno biti pobjednička stranka, istaknuvši da je njezina vlada odlučna do kraja provesti program gospodarskog oporavka i doživjeti izlazak iz krize, završiti pregovore te slijedeće godine potpisati pristupni ugovor s EU-om.

Kosor je naglasila da je vladajuća koalicija čvrsta te da vladu snažno podupire Hrvatski sabor, a kao dokaz tomu navela je današnje imenovanje novoga ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića.

Oporbene zahtjeve da se raspišu prijevremeni izbori Kosor je protumačila kao paniku, jer je, kaže, oporba shvatila da vlada ima rezultate, da ostvaruje program gospodarskog oporavka i da je nemilosrdna u borbi protiv korupcije.

Naglasila je i da su vladine mjere dale rezultata u smanjivanju nelikvidnosti, navevši da su javna poduzeća potkraj 2009. dugovala 1,8 milijarda kuna, a potkraj lipnja samo 128 milijuna.

"S razlogom vjerujemo da će se stvari poboljšati u ovoj godini", rekla je Kosor, navevši da je nezaposlenost u lipnju pala za deset do 15 tisuća, od čega se na sezonsko zapošljavanje odnosi 40 posto, da je izvoz porastao za osam posto, a da uvoz pada.

Osudila je SDP-ovo, kako je rekla, "šlepanje uz sindikate" kad je riječ o izmjenama Zakona o radu, podsjetivši da je SDP-ova vlada prepolovila materijalna prava zaposlenika u državnim javnim službama te da je HDZ morao vratiti više od tri milijarde kuna na temelju presuda za kršenje radnih prava.

Najavila je i nove teške odluke vezane uz mirovinski sustav, u kojem je, kaže, potrebna "penalizacija" prijevremenih umirovljenja, jer je samo 12 posto umirovljenika umirovljeno s punim radnim stažem. (hina/metro-portal)

07.07.2010. 21:56:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh