« Ostali sportovi
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
BIZZY BLUE HOLE

Dahab: Čolak osvojio 1. mjesto u ronjenju na dah, srušen i hrvatski rekord

Prvog dana natjecanja Čolak je izvršio zaron na 80 metara već tada oborivši hrvatski rekord koji je do tog trenutka iznosio 76 metara, a zadnjeg je dana uspio doseći dubinu od čak 90 metara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Branimir Boban/CROPIX)
Više o

rekord

,

ronjenje na dah

,

Goran Čolak

,

AIDA

,

kapačevski put

,

Hatsune Miku

Hrvatski ronilac na dah Goran Čolak osvojio je prvo mjesto, ujedno oborivši hrvatski rekord, zaronom od 90 metara u disciplini Free Immersion na natjecanju Bizzy Blue Hole u Dahabu u konkurenciji pedesetak natjecatelja iz cijelog svijeta.

Prvog dana natjecanja Čolak je izvršio zaron na 80 metara već tada oborivši hrvatski rekord koji je do tog trenutka iznosio 76 metara, a zadnjeg je dana uspio doseći dubinu od čak 90 metara. Zaron je trajao 3 minute i 41 sekundu. Drugo mjesto osvojio je Francuz Floran Pascal sa zaronom od 82 metra.

Natjecanje u Dahabu, organizirano po asocijaciji AIDA, bilo je limitiranog dosega budući je dubina mora iznosila upravo dosegnutih 90 metara. Svjetski rekord u ovoj disciplini drži Austrijanac Herbert Nitsch sa zaronom od 112 metara. Disciplina Free Immersion sastoji se od toga da ronilac zaranja i izranja povlačeći se po konopu bez korištenja potiskujuće opreme. Izvodi se s glavom dolje ili gore prilikom zarona, ovisno o sposobnosti izjednačavanja pritiska ronioca.

Goran Čolak drži svjetski rekord u dinamici s perajama s dosegom od 244 metra prema asocijaciji CMAS. Nadalje, u deset je najboljih rezultata svih vremena u statici, s vremenom od 8 minuta i 35 sekundi te je u deset najboljih rezultata na svijetu u disciplini dinamika bez peraja s dosegom od 175 metara. Do danas je nacionalne rekorde rušio tridesetak puta. (hina/metro-portal)

03.05.2010. 17:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh