« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
RAZVOJ DEMOKRACIJE

GONG nagradio dr. Srećka Sladoljeva i inicijativu "Pravo na grad"

Nagrade dr. Srećku Sladoljevu i predstavnicima "Prava na grad" bit će uručene u subotu, 29. svibnja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Pravo na grad

,

GONG

,

Srećko Sladoljev

Nagradu GONG-a za građanski aktivizam i razvoj demokracije u 2010. dobili su dr. Srećko Sladoljev kao primjer individualne građanske hrabrosti i ustrajnosti te inicijativa "Pravo na grad" kao odlično osmišljena kolektivna akcija koja stalno pronalazi nove načine djelovanja i utjecaja, potiče građane na angažman i okuplja mnoge aktiviste, priopćila je danas ta udruga.

U obrazloženju nagrada stoji kako je dr. Sladoljev upozorio javnost na nerealno prikazivanje opasnosti od virusa H1N1 (tzv. svinjske gripe) i sumnjivu valjanost nedovoljno ispitanog cjepiva te da je upozorio na nejasno naručivanje i nabavu cjepiva.

Dodaje se da je upozorio i da odgovornost za učinke i nuspojave cjepiva neće snositi proizvođač, nego Imunološki zavod, čiji je bio zaposlenik i član Nadzornog odbora, te na nerazvidan postupak privatizacije Imunološkog zavoda, zbog čega ga je Uprava suspendirala s posla i protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje u širenje lažnih i uznemirujućih glasina.

Tu je ponudu Sladoljev odbio iako mu je ministar zdravstva nudio povratak na posao prije nego što završi sudski postupak koji je Sladoljev pokrenuo zbog suspenzije te je ustrajao da spor riješi pravna država, a ne politika.

Inicijativa "Pravo na grad", koju zajedno vode udruge "Pravo na grad" i "Zelena akcija", usmjerena je na očuvanje javnih gradskih prostora za potrebe i u funkciji građana, protiv upravljanja javnim prostorom na štetu javnog interesa i protiv isključivanja građana iz odluka o prostornom razvoju Zagreba.

Ove godine "Pravo na grad" je pod nazivom "Ne damo Varšavsku" pokrenulo niz inicijativa i akcija za očuvanje javne pješačke zone u središtu grada i protiv žrtvovanja javnoga i pješačkog prostora privatnim interesima jednog poduzetnika. Svojom kampanjom "Pravo na grad" sustavno upozorava na neodrživu prostornu politiku u Zagrebu, na moguće izvore korupcije i netransparentno djelovanje gradske vlasti, a u kreativne akcije privuklo je i uključilo tisuće građana. Ta je inicijativa tako dobila značenje šire od gradskoga i postala je simbolom kreativnog i nenasilnog otpora građana nerazumnoj i, po njihovu mišljenju, neprijateljskoj politici prostornog razvoja diljem zemlje, navodi se, među ostalim, u priopćenju GONG-a. (hina/metro-portal)

24.05.2010. 18:36:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh