« Nogomet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
SKUPINA B

Gomezovim golom Nijemci pobijedili Portugal

U utakmici čvrstih obrana, bez puno prilika, Gomez je glavom zavukao jednu loptu kraj portugalskog golmana i donio pobjedu

Gomez postiže gol
Gomez postiže gol (UEFA)
Više o

Mario Gomez

,

Njemačka-Portugal

,

Euro 2012.

,

skupina B

,

europsko prvenstvo u nogometu 2012

U prvom pravom velikom okršaju na Europskom prvenstvu, u kojem su snage u skupini B odmjerile reprezentacije Njemačke i Portugala očekivala se čvrsta i borbena utakmica, ali s obzirom na napadački arsenal s obje strane terena očekivali su se i golovi.

No, prvih 45 minuta zaključeno je bez pogodaka. Njemačke je dominirala u posjedu lopte, kombinatorici, dok su se Portugalci povukli i odličnim pokrivanjem prostora zaustavljali većinu opasnih napada njemačkih trupa. Iako su u nekoliko navrata opasno prijetili igrači izbornika Löwa, najveću prigodu u prvom dijelu propustio je portugalski branič Pepe, koji je na samom isteku prvih 45 minuta pogodio spojnicu grede i vratnice.

Međutim, lopta se odbila ravno na gol liniju. U nastavku susreta igra je živnula tek nakon pogotka Gomeza, 20-ak minuta prije kraja. Portugalci su tada zaredali s nekoliko izglednih prilika, Nani je poslao lotu u gredu, a Varela je u samoj završnici proslavio Neuera. Veliku pobjedu tako je ostvarila njemačka nogometna reprezentacija, koja sada s velikom dozom optimizma dočekuje Nizozemce. Portugalci se moraju vaditi na Dancima.

Nakon što su u prvom susretu skupine B Danci u Harkivu pomalo i iznenađujuće svladali Nizozemce, i unijeli potpunu pomutnju u očekivani poredak, Portugalci i Nijemci izašli su na travnjak Arene u Lvivu, nadajući se pobjedi koja bi ih izbacila prema vrhu poretka. Posljednji njihov međusobni dvoboj na velikim natjecanjima, prije četiri godine u četvrtfinalnom susretu u Švicarskoj, otišao je na stranu Nijemaca, koji su tada s 3:2 osigurali polufinale, čega su se danas prije novog dvoboja sigurno sjetili portugalski igrači.

Izbornika Paula Benta razveselila je vijest kako se za utakmicu ipak oporavio Nani, te ga je s kapetanom i sigurno glavnom zvijezdom turnira Cristianom Ronaldom postavio na krila iza isturenog Heldera Postige. Ostatak ekipe Portugala očekivan, s Realovim Pepeom i Coentraom u zadnjoj liniji te trojcem Meireles - Moutinho - Veloso u vezi.

Njemački izbornik Joachim Löw imao je nekoliko dvojbi prije početka ovog dvoboja. Ipak, zaigrao je u očekivanoj 4-2-3-1 formaciji, a procijenio je kako su mu pored oporavljenih Mertesackera u obrani te rođendanskog slavljenika Klosea u napadu, korisniji Hummels, odnosno Gomez. Kapetan Lahm zaigrao je na lijevoj strani obrane, dok je Boatenga smjestio na desnu stranu, gdje je trebao paziti na Cristiana Ronalda.

Nijemci su odlučnije i konkretnije otvorili susret pa je nakon odličnog prodora Boatenga po desnoj strani Gomez već na samom početku glavom mogao bolje reagirati i ugroziti portugalskog vratara. No, kroz prvih 20-ak minuta Portugalci su se odlično postavili na terenu. Oštrim presingom, te agresivnim pokrivanjem suparnika nisu dozvolili da njemačka razvije svoju igru.

Vrebali su svoju priliku iz ponekog protunapada, a jedini bljesak prve violine Portugala, Cristiana Ronalda, u njegovom karakterističnom prodoru, dogodio se nešto prije polovice prvog dijela. Uspio je nadmudriti Boatenga, ali u srcu kaznenog prostora, nije bilo koncentracije i vještine suigrača.

Prvih pola sa ta obilježila je velika dominacija Nijemaca u posjedu lopte, čak je 60 posto bila u nogama Elf, ali niti Özil, niti Khedira pa niti Müller jednostavno nisu pronalazili pukotinu u obrani protivnika. Mogao se u tim minutama istaknuti i proslaviti Podolski, no, s desetak metara, neometan, poslao je loptu visoko preko gola.

U završnici prvog dijela njemački nogometaši ipak su ubacili u brzinu više, a opasni us bili jedino kada je lopta preko bokova dolazila u kazneni prostor, uz pamtljiv pokušaj Müllera. Međutim, Portugal je bio taj koji je na odmor mogao u slavljeničkom raspoloženju.

Na ulasku u sudačku nadoknadu prvog poluvremena, nakon kornera Moutinha, Pepe loptu nogom šalje u spoj grede i vratnice, no odbija se udarac ravno na gol liniju, čime je rezultat ipak ostao onaj početni, nepopularni 0:0.

U nastavku utakmice, od doslovno prve sekunde, krenulo se opasnije prema protivničkim vratima, i s jedne i s druge strane terena. Živnula je igra te se ipak moglo pretpostaviti kako će se mreže ipak zatresti.

Ronaldo se ponovno ukazao tek nakon nešto više od sat vremena igre, kada ga je ipak u posljednji trenutak blokirao večeras odlični odlični Boateng, u izuzetno opasnoj situaciji u kaznenom prostoru.

Ipak, do pogotka su prvi stigli Nijemci. Jednu loptu Khedire na odličan je način glavom zahvatio Gomez te je u dugačkom luku poslao u suprotan kut portugalskih vratiju.

Pokušao je Bento izmjenama probuditi ekipu, svi silama su krenuli u napad, što im se gotovo isplatilo i gotovo je nevjerojatno zašto na taj način nisu počeli igrati i ranije.

Odlično je u završnici Neuer obranio dalekometni pokušaj Ronalda, Nani je pogodio gredu, dok je pred ulazak u sudačku nadoknadu dvoboja njemački vratar još jednom fantastično obranio portugalski pokušaj Varele iz neposredne blizine.

Uvodnom pobjedom Njemačka je napravila veliki korak prema vrhu ljestvice, u drugom kolu puni samopouzdanja idu na noge Nizozemcima, dok će Portugal svoje prve bodove tražiti protiv opasne Danske.

Izvor: HRsport.net

09.06.2012. 22:47:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh