« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IMA SE...

Goldman Sachs opet povećao plaće i bonuse

Bankarski div je kritike na račun prekomjernih bonusa odlučio ublažiti smanjenjem fonda za nagrade za 'sitnih' 500 milijuna dolara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Goldman Sachs

,

menadžerski bonusi

Goldman Sachs Group u četvrtak je izvijestio da je u četvrtom tromjesečju 2009. poslovao s dobiti u visini 4,79 milijardi dolara, nasuprot gubitku od 2,12 milijarde dolara u istom razdoblju prošle godine.

Američki bankovni div za 2009. je za plaće i bonuse zaposlenicima isplatio ukupno 16,2 milijarde dolara, što je 47 posto više u usporedbi s prethodnom godinom no još uvijek manje nego što se očekivalo.

Goldman Sachs godinama poslovnim rezultatima nadmašuje ostale financijske kompanije a tijekom financijske krize pokazao se najsnažnijom bankom. Manje je u odnosu na ostale kompanije bio izložen problematičnoj imovini, pokrivenoj hipotekama, a bio je i agresivniji na području trgovanja.

Poslovnu 2009. zaključio je s dobiti od 13,4 milijarde dolara.

Unatoč tako velikoj dobiti Goldmanovi troškovi bonusa za zaposlenike u prošloj su godini bili osjetno ispod rekordnih 20,2 milijardi dolara koliko su dosegnuli u 2007. Goldman je raspoloživa sredstva za bonuse smanjio za 500 milijuna dolara u četvrtom tromjesečju i stavio ih u novoosnovanu bančinu zakladu, čime očito želi ublažiti kritike na račun prekomjernih paketa nagrada za zaposlenike.

Bonusi u čitavoj bankarskoj industriji našli su se na udaru zakonodavaca i javnosti nakon što su kompanije izgubile milijarde dolara zbog nenaplativih potraživanja po hipotekarnim kreditima, koji spadaju među glavne uzroke kreditne krize i recesije. Stoga su ih vlade na kraju bile primorane spašavati.

Goldman Sachs od američke je vlade dobio iznos od 10 milijardi dolara i među prvima ih je otplatio u prošloj godini. (hina/metro-portal)

21.01.2010. 17:46:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh