« Znanost
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
OPAKO

Gmazovi stvarali otrov 100 milijuna godina prije zmija

Prve životinje u čijim se žlijezdama još prije 260 milijuna godina stvarao otrov nisu bile zmije već gmazovi koji su nalikovali psu, a koristili su ga za lov ili u obrani

Čak 100 milijuna godina prije zmija bili su otrovni...
Čak 100 milijuna godina prije zmija bili su otrovni... (Mojcaj/DeviantArt)
Više o

zmije

,

otrov

,

gmazovi

,

Euchambersia

Zmija se zapravo bojimo zbog njihovog otrova, iako ima gomila neotrovnih vrsta, no ako mislite da su zmije prve razvile takav način obrane i napada, varate se - gmazovi su to napravili puno, puno prije.

Sačuvana su samo dva fosila Euchambersia, vrste gmazova koja je imala zube poput pasa, a narasla bi do pola metra. Živjeli su prije 260 milijuna godina u jugoistočnoj južnoafričkoj regiji Karoo, što je oko 100 milijuna godina prije evolucije prvih zmija. 

Znanstvenici sa sveučilišta Witwatersrand u Johannesburgu su u suradnji s londonskim Prirodoslovnim muzejem posebnom tehnikom skeniranja analizirali dvije lubanje gmazova iz obitelji Euchambersia te u njima otkrili anatomska obilježja koja su odgovarala žlijezdama za proizvodnju otrova. 

Gmaz Euchambersia razvio je duboku kružnu udubinu odmah iza zuba u gornjoj čeljusti u kojoj se proizvodio smrtonosni otrov. Riječ je o prvome dokazu postojanja najstarijeg otrovnog kičmenjaka, kazao je Julien Benoit s Witwatersranda. No to nije neobično, jer svake godine otkrivamo sve više sisavaca koji su proizvodili otrov, a među njima su rovke i primati, stoji u priopćenju sveučilišta.

15.02.2017. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh