« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
STVARNO?

Gluten može biti dobar za vas

Mnogi misle da je gluten riješenje njihovih problema, a unazad deset godina značajno se povećao broj ljudi koji se odlučuju na bezglutensku prehranu, čak iako za to nemaju medicinski razlog

Može biti dobar
Može biti dobar (Arhiva)
Više o

gluten

Gluten je protein koji se nalazi u raznim namirnicama, od pahuljica do tjestenina, pa sve do piva. Da li će vam uskraćivanje glutena u prehrani poboljšati zdravlje?

Znanstvenici tvrde da za većinu ljudi gluten nije štetan, a bezglutenska prehrana može narušiti zdravlje.

Što je gluten?

Gluten se sastoji od nekoliko stotina različitih, ali povezanih proteina. Nalazi se u žitaricama poput žita i ječma. U proizvodnji tijesta mnogi koriste gluten kako bi dodali aromu, poboljšali teksturu ili stvorili željeni efekt namirnice. Gluten se najčešće nalazi u hrani kao što je tjestenina, kruh, žitarice, krekeri i tortilje.

Da li je gluten štetan?

Nema nikakvih znanstveno potvrđenih dokaza da je gluten štetan za prosječnog zdravog čovjeka.

"Dokazi upućuju na to da je za opće zdravlje važna pretežno biljna prehrana s minimalno procesuiranim namirnicama, a sadrži žitarice s glutenom", kaže  nutricionista Grace Fjeldberg s Mayo klinike.

Velika studija iz 2017. godine koju su znanstvenici provodili skoro 20 godina pokazala je da su ljudi koji su izbjegavali gluten jeli manje cjelovitih žitarica i time im se povećao rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, piše Insider.

"Pokazalo se i da ljudi koji jedu hranu bez glutena također unose manje kalcija, B vitamina i vlakana čime povećavaju unos masnoća i ugljikohidrata. Oni koji se odlučuju na bezglutensku prehranu često će posegnuti za procesuiranim bezglutenskim proizvodima", ističe Fjeldberg upozoravajući da procesuirana hrana sadrži više dodatnih šećera i masnoća kako bi se kompenzirale promjene u teksturi namirnice nakon uklanjanja glutena.

Kanadska studija iz 2014. godine pokazala je da su bezglutenski proizvodi bogatiji mastima i ugljikohidratima i imaju smanjen postotak proteina, željeza. Ako ste zdravi, nema nikakvih benefita u tome da isključujete gluten iz prehrane. Ali ako se ipak odlučite za namirnice bez glutena, razgovarajte s doktorom kako da povećate unos nutrijenata poput kalcija, željeza, vitamina B6, B12 i D vitamina.

Tko bi trebao izbjegavati gluten

Iako je gluten bezopasan za većinu ljudi, postoje pojedinci s određenim zdravstvenim stanjima koji bi ga trebali izbegavati. To uključuje osobe s celijakijom, dermatitisom herpetiformisom i osobe osjetljive na gluten. Za njih je jedini dugoročno efikasan lijek prehrana bez glutena.

Ako imate alergiju na žito, također možete koristiti bezglutensku prehranu, ali to može biti ograničavajuće. Umjesto toga, izbjegavajte žiton a konzumirajte rižu, ječam ili zob.

Dermatitis herpetiformis - riječ je o autoimunoj bolesti koju još nazivaju i kožnom celijakijom. Kod osoba s ovim problemom gluten izaziva težak osip na laktovima, koljenima, glavi i torzu. Osobe s ovom dijagnozom također će iskusiti štetu u probavnom sustavu kao i one sa celijakijom, ali neće imati probavnih tegoba poput mučnine, dijareje i povraćanja. Kratkoročno kod ovih simptoma pomažu lijekovi, a dugoročno se liječe bezglutenskom prehranom.

Celijakija - celijakija je autoimuni poremećaj koji oštećuje sluznicu tankog crijeva. Konzumiranje glutena kod oboljelih izaziva imunološku reakciju u tankom crijevu, a to s vremenom može oštetiti sluznicu i smanjiti mogućnost apsorpcije nutrijenata iz hrane. Simptomi celijakije su čirevi u ustima, dijareja, glavobolja, nadutost, abdominalna bol, plinovi i brojne druge tegobe. Za ovu bolest nema lijeka, a jedina terapija je bezglutenska prehrana.

Osjetljivost na gluten - iako nije reč o celijakiji, neki će ljudi će osjetiti preosjetljivost na gluten koja se manifestira sličnim simptomima. Tako imaju problema s dijarejom, nadutošću, svrabom kože, gubitkom kilograma. Za razliku od oboljelih od celijakije, osobe s preosjetljivošću na gluten neće zadobiti oštećenja crijeva. Ako mislite da ste preosjetljivi, liječnik će vjerovatno na neko vrijeme iz vaše prehrane isključiti glutenske namirnice kako bi ustanovio točnu dijagnozu.

03.11.2020. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh