« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
AJOJ :)

Gluposti o koronavirusu na društvenim mrežama

Britanski BBC prenosi neke od najrasprostranjenijih savjeta koji se dijele na društvenim mrežama i što znanost kaže o tome

Gluposti kao u priči...
Gluposti kao u priči... (Arhiva)
Više o

društvene mreže

,

koronavirus

Društvene mreže postale su prilično opasna stvar - lijepo je da imate mjesto na kojem možete podijeliti svoje savjete i razmišljanja, no kad počnete dijeliti i širiti gluposti, to više nije šala.

Za koronavirus, koji se proširio na većinu zemalja širom svijeta, još nema lijeka, ali to ne sprječava pojavljivanje ogromnog broja zdravstvenih savjeta od kojih su neki beskorisni, ali relativno bezopasni, dok su pojedini jako opasni.

Britanski BBC prenosi neke od najrasprostranjenijih savjeta koji se dijele na društvenim mrežama i što znanost kaže o tome.

Češnjak je očekivano sredstvo broj jedan po djelotvornosti u borbi protiv koronavirusa jer sprječava infekciju, naravno ako je vjerovati postovima na Facebooku.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da iako je to "zdrava hrana koja može imati neka antibakterijska svojstva", nema dokaza da češnjak može zaštititi ljude od novog koronavirusa.

U većini slučajeva ovakva vrsta "lijekova" nije štetna, ali može biti ako ne slijedite medicinske savjete koji su zasnovani na dokazima, navodi BBC.

Tako je kineski dnevni list "The South China Morning Post" objavio priču o ženi koja je završila u bolnici zbog teško upaljenog grla nakon konzumiranja 1,5 kilograma češnjaka.

Znamo da su generalno voće, povrće i voda dobri za očuvanje zdravlja, međutim, ne postoje dokazi da će pomoći u borbi protiv koronavirusa.

Youtuber Jordan Sather koji ima na tisuće pratitelja na različitim platformama, tvrdi da "čudotvorni mineralni dodatak", poznat kao MMS, koji sadrži klor-dioskid, sredstvo za izbjeljivanje, može "izbrisati" koronavirus.

Sather i drugi su promovirali ovu supstancu i prije izbijanja koronavirusa, a u siječnju je objavio da "klorov dioksid (MMS) nije samo efikasan ubojica stanica raka, već može ubiti i koronavirus".

Prošle godine je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) upozorila da je ispijanje MMS-a opasno po zdravlje, kao i da "nije upoznata ni s jednim istraživanjem koje bi pokazalo da je ovaj proizvod siguran ili učinkovit u liječenju bilo koje bolesti", već naprotiv da konzumiranje može izazvati mučninu, povraćanje, proljev i simptome jake dehidracije.

Zdravstvene vlasti u drugim zemljama također su izdale isto upozorenje.

Treće najrasprostranjenije sredstvo na društvenim mrežama u borbi protiv koronavirusa je sredstvo za pranje ruku kućne izrade.

Bilo je mnogo izvještaja o nestašici gela za dezinfekciju ruku, jer je pranje ruku jedan od ključnih načina da se spriječi širenje virusa.

Kako su se u Italiji pojavili izvještaji o nestašici, tako su se na društvenim mrežama pojavili i recepti za domaći gel.

Međutim, znanstvenici su istaknuli da su gelovi napravljeni po tim receptima pogodni za dezinfekciju površina, ali ne i za uporabu na koži. Gelovi za ruke na bazi alkohola obično sadrže i emolijente koji ih čine nježnijim na koži, pored sadržaja 60-70 posto alkohola.

Profesorica Sally Bloomfield, iz Londonske škole higijene i tropske medicine, kaže da ne vjeruje da se može napraviti efikasan proizvod za dezinfekciju ruku kod kuće jer čak i vodka sadrži samo 40 posto alkohola.

Piti srebro također je učinkovito u borbi protiv koronavirusa - ako je vjerovati pojedinim američkim emisijama.

Koloidno srebro su sitne čestice metala suspendirane u tekućini koje, kako je tvrdio gost jedne emisije, ubija neke sojeve koronavirusa u roku od 12 sati, priznajući ipak da još nije testiran na virusu COVID-19.

Ideja da bi on mogao biti efikasan tretman u liječenju koronavirusa široko je podijeljena na Facebooku, posebno od grupa "liječničke slobode" koje imaju velike zadrške prema savjetima koje daje moderna medicina.

Dok zagovornici koloidnog srebra tvrde da pomaže kod raznih zdravstvenih tegoba, da djeluje kao antiseptik i jača imunološki sustav, američke zdravstvene vlasti kažu da nema dokaza da je ova vrsta srebra efikasna za bilo koje zdravstveno stanje. Što je još važnije, može izazvati ozbiljne neželjene efekte, uključujući oštećenje bubrega.

Kažu da, za razliku od željeza ili cinka, srebro nije metal koji ima bilo kakvu funkciju u ljudskom telu.

Jedan post, kopiran i podijeljen s više Facebook profila, citira "japanskog liječnika" koji preporuča da pijete vodu svakih 15 minuta kako biste isprali svaki virus koji bi mogao ući u usta.

Verzija posta na arapskom jeziku podijeljena je više od 250.000 puta.

Profesorica Bloomfield kaže da nema apsolutno nikakvih dokaza da će ovo pomoći, jer virusi iz zraka ulaze u tijelo preko dišnih puteva kada dišete.

"Utoplite se i izbjegavajte sladoled", također je čest savjet na društvenim mrežama.

Brojni savjeti sugeriraju da toplota ubija virus, od preporuke za konzumiranje tople vode do tople kupke ili korištenja fenova.

Jedan post koji su kopirali i podijelili deseci korisnika društvenih mreža u različitim zemljama - i lažno se pripisuje Unicefu - tvrdi da će konzumiranje tople vode i izlaganje suncu ubiti virus, i kažu da treba izbjegavati sladoled.

Charlotte Petri Gornitzka, koja radi u Unicefu i koja se bavi upravo dezinformacijama, demantirala je navode sa društvenih mreža da je preporuka te organizacije za izbjegavanje sladoleda i druge hladne hrane i da to ima veze sa koronavirusom.

Znamo da virus gripe tijekom ljeta ne preživljava van tijela, ali još ne znamo kako toplina utječe na koronavirus.

Pokušaj zagrijavanja tijela ili izlaganje suncu nema nikakav učinak, jer kada se virus nađe u našem tijelu, ne postoji način da se ubije već se tijelo mora samo boriti s njim, kaže profesorica Bloomfield.

Ona dodaje da su za aktivno ubijanje virusa van tijela potrebne temperature od oko 60 stupnjeva, što je daleko veća temperatura od bilo koje kupaonice ili saune. 

11.03.2020. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh