« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
LOŠ REKORD

Globalna emisija ugljičnog dioksida raste

Iako se zbog svjetske gospodarske krize očekivao pad emisija ugljičnog dioksida, brojke ove godine nažalost rastu

Globalna emisija ugljičnog dioksida raste
Globalna emisija ugljičnog dioksida raste (Dreamstime)
Više o

globalno zagrijavanje

,

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

staklenički plinovi

,

ugljični dioksid

Globalna emisija ugljičnog dioksida koji zagrijava planet na putu je da u 2010. postigne rekord, potaknuta rastućim gospodarstvima Kine i Indije i njihovu oslanjanju na ugljen, navodi se u godišnjoj studiji objavljenoj u Singapuru.

Global Carbon Project, konzorcij međunarodnih istraživačkih organizacija, također je naveo da je godišnja emisija ugljičnog dioksida u 2009. pala za 1,3 posto u odnosu na 2008. zbog globalne financijske krize. Pad je, međutim, manji od polovice procjene od prije godine dana.

"Pravo je iznenađenje što smo očekivali veći pad emisija od izgaranja fosilnih goriva zbog financijske krize", rekao je Pep Canadell, izvršni ravnatelj Global Carbon Projecta i jedan od koautora studije objavljene u posljednjem izdanju časopisa Nature Geoscience.

Emisije od sagorijevanja fosilnih goriva u 2010. bi se po projekcijama trebale povećati za više od tri posto ako se sadašnji gospodarski rast nastavi, rekao je agenciji Reuters. To bi značio povratak visokim stopama rasta iz razdoblja od 2000. do 2008. godine, dodao je.

Canadell je također rekao da novi podaci i smanjenje gubitka tropskih prašuma pokazuju da se emisija uslijed deforestacije smanjila i da sada čini 10 posto zagađenja stakleničkim plinovima koje uzrokuje čovjek. Ranije su studije govorile da je taj udio od 12 do 17 posto. (hina/metro-portal)

21.11.2010. 22:25:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh