« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
SEZONA GRIPE

GlaxoSmithKline uvećava neto dobit

'Neočekivani' prihodi od cjepiva protiv gripe H1N1 ublažili su očekivani pad zbog isteka patenata na starije lijekove

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/Cropix)
Više o

GlaxoSmithKline

,

prihodi

,

gripa A (H1N1)

,

lijek protiv gripe

,

Pandemrix

Drugi najveći svjetski proizvođač lijekova GlaxoSmithKline u srijedu je izvijestio da je u trećem tromjesečju poslovao s 11 posto višom neto dobiti u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, dijelom zahvaljujući snažnim prihodima na tržištima u nastajanju.

Neto dobit uvećana je tako na 1,44 milijardi britanskih funta (2,35 milijardi dolara), nasuprot 1,29 milijardi funta ostvarenih u istom razdoblju prošle godine, navodi se dalje u priopćenju. Prihodi su mu istodobno uvećani za 15 posto, na 6,76 milijardi funta.

Farmaceutski div sa sjedištem u Londonu očekuje daljnje poboljšanje rezultata u četvrtom tromjesečju, i to zahvaljujući značajnoj prodaji lijekova protiv gripe.

Kao i mnogim njegovim konkurentima, 2009. se za Glaxo pokazala boljom nego što se u početku strahovalo a tvrtkin čelnik Andrew Witty napominje kako se u zadnjem tromjesečju očekuje daljnji rast, uključujući i "značajnu prodaju proizvoda za liječenje gripe".

Iako je Glaxo izgubio puno poslova zbog jeftinih generičkih lijekova, budući da su istekla patentna prava na njegove starije lijekove, neočekivani prihodi od prodaje lijekova i cjepiva u uvjetima epidemije svinjske gripe odnosno virusa H1N1 ublažit će te udarce.

Glaxo je zaprimio narudžbe za 440 milijuna doza cjepiva protiv svinjske gripe Pandemrix a analitičari drže da bi temeljem toga posla u četvrtom tromjesečju mogao uknjižiti iznos od oko milijardu funta (1,64 milijardi dolara), budući da se započinje s programima cijepljenja.

Europske farmaceutske kompanije, a pored Glaxoa tu su još Sanofi-Aventis, Novartis i AstraZeneca, na putu su da dobiju najveći dio posla vezano za masovne programe cijepljenja protiv svinjske grupe, koje su pokrenule vlade diljem svijeta. Roche je tako zabilježio značajan skok prodaje lijeka za gripu Tamiflua, konkurenta Glaxovoj Relenzi. (hina/metro-portal)

28.10.2009. 21:39:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh