« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NOVE VIZIJE

Glavni ravnatelj HRT-a bira se 10. veljače

Danas je Programsko vijeće HRT-a saslušalo planove i programe posljednjih sedam od ukupno 15 kandidata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Saša Midžor Sučić/Cropix)
Više o

Tomislav Radić

,

Programsko vijeće

,

glavni ravnatelj HRT-a

,

Dragutin Veselčić

,

Nada Zgrabljić Rotar

,

Ivan Pavelić

,

Nada Prkačin

,

Damir Šimunović

,

Damir Novinić

Programsko vijeće HRT-a u srijedu, 10. veljače će na sjednici birati novog glavnog ravnatelja HRT-a nakon što je danas saslušalo posljednjih sedam od ukupno 15 kandidata čije su prijave bile valjane na natječaju.

Plan i program danas su predstavili Damir Novinić (HRT), Ivan Pavelić (Poslovna škola Libertas), Nada Prkačin (novinarka HRT-a), Tomislav Radić (novinar HRT-a u mirovini), Damir Šimunović (pomoćnik ravnatelja HRT-a), Dragutin Veselčić (direktor Vinkovačke TV) i Nada Zgrabljić Rotar (profesorica na zadarskom Filozofskom fakultetu).

Za Novinića je interes komercijalnih televizija profit a javne vjerodostojnost čiji je jamac profesionalno ustrojeni informativni program. Restrukturiranje je potrebno provesti u šest mjeseci, odnos prema marketingu redefinirati, arhivsku građu digitalizirati i na HRT-u provesti antikorupcijske mjere, rekao je Novinić, koji probleme HRT-a vidi u arhaičnoj organizaciji i obvezama od 580 milijuna kuna.

Ivan Pavelić rekao je da ne bi otpuštao zaposlenike, a sa sindikatima bi dogovorio zbrinjavanje eventualnog tehnološkog viška. Prihode bi povećao boljom naplatom pristojbe, boljom realizacijom promidžbenih aktivnosti i boljim iskorištavanjem arhiva.

Nada Prkačin pak smatra da HRT bez timskog rada ne može funkcionirati a da svaki posao treba podjednako uvažavati. Smatra da HRT treba prekinuti trend "žutila", a zalaže se i za to da se podigne slušanost 2. i 3. programa Hrvatskog radija

Tomislav Radić bi pokrenuo puno pospremanja, ali bez velikih potresa kako se ne bi ugrozila proizvodnja. Prvi potez bila bi mu analiza stanja, a potom financijska konsolidacija i zaustavljanje zapošljavanja bez natječaja.

Damir Šimunović rješenje za probleme vidi u misiji, filozofiji i strategiji HRT-a. Hitni potezi su strogo upravljanje troškovima, dobivanje povjerenja radnika i sistematizacija, kako HRT ne bi snašli problemi javnih televizija u Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Dragutin Veselčić bi reorganizirao financijsko poslovanje zbog velikih dugova. Kaže da zna kako će HRT izgledati za četiri godine, ali misli da na HRT-u nema ljudi koji bi to mogli napraviti pa bi on doveo nove ljude. No, drži da ima sjajnih novinara koji dovoljno ne rade. Osnovao bi medijsku školu i uveo instituciju Gledatelj, slušatelj, urednik, a ukinuo bi ljetnu programsku shemu.

Znanstvenica Nada Zgrabljić Rotar provela bi procese stabilizacije, digitalizacije, edukacije i nove zakonske regulative HRT-a, nakon čega bi se HRT transformirao u javni medij koji će udovoljiti društvenom potrebom za informacijom, obrazovanjem, kulturom i zabavom. Prihode bi povećala marketingom, novim formatima multikanalne platforme i komercijalizacijom digitalne arhive. (hina/metro-portal)

04.02.2010. 18:45:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh