« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SURADNJA PRAVOSUĐA

Glavašu bi se u BiH mogla smanjiti kazna ili odrediti pritvaranje

Sporazumom između Hrvatske i BiH nisu postavljeni nikakvi rokovi u kojima bi slučajevi poput Glavaševog morali biti riješeni

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar / CROPIX)
Više o

Branimir Glavaš

,

Sud BiH

Bosanskohercegovačko ministarstvo pravosuđa primilo je zahtjev hrvatskog ministarstva pravosuđa za izvršenjem zatvorske kazne pravomoćno izrečene Branimiru Glavašu, potvrdio je u četvrtak Hini pomoćnik bosanskohercegovačkog ministra Nikola Sladoje. "Dobili smo taj zahtjev ovoga tjedna i on je proslijeđen Sudu BiH", kazao je Sladoje.

>>Odbjegli Branimir Glavaš se javio i obrušio na HDZ

Prema zahtjevu iz Hrvatske postupat će se sukladno odredbama sporazuma između dviju država o izvršenju kaznenih sankcija. U takvim situacijama ministarstvo pravosuđa države od koje se traži pomoć u provedbi kaznene sankcije zahtjev prosljeđuje sudu koji je teritorijalno nadležan. Međutim, u slučaju Branimira Glavaša predmet je predan sudu u Sarajevu iako Glavaš ima prijavljeno prebivalište na području Hercegovine.

"To je stoga što bi za teško kazneno djelo za koje je Glavaš osuđen u Hrvatskoj, u BiH bio suđen na Sudu BiH u Sarajevu", pojasnio je Sladoje.

Mini-suđenje?

U tom sudu u četvrtak još nisu mogli potvrditi da su zaprimili Glavašev predmet, ali su istaknuli da ga očekuju. "Očekujemo taj predmet i čim ga primimo po njemu će se žurno postupati", kazala je Hini Selma Hećimović iz ureda za informiranje bosanskohercegovačkog državnog suda.

Nakon što predmet dospije na Sud BiH, u roku od dva do tri dana trebao biti određen sudac koji će dalje voditi slučaj, rekla je Hećimović. Na Sudu BiH potom bi se izvršila neka vrsta mini-suđenja kojim bi se ili potvrdila presuda hrvatskog vrhovnog suda od osam godina zatvora za Glavaša zbog ratnih zločina u Osijeku ili eventualno odredila kraća kazna.

Branimir Glavaš u BiH je pobjegao još u svibnju 2009. godine, uoči izricanja prvostupanjske presude na Županijskom sudu u Zagrebu.(hina/metro-portal)

02.09.2010. 11:27:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh