« Ekosfera
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
SMRTONOSNA BOLEST

Genetskim inženjeringom do komaraca koji ne prenose malariju

Malariju šire ženke komarca koje se pare sa zaraženim mužjakom, a znanstvenici će pokušati genetski učiniti njihovo sjeme nesposobnim za prijenos virusa

Fotografija vijesti
Više o

malarija

,

komarci

Znanstvenici se nadaju da će genetskom intervencijom lišiti mužjake malaričnog komarca sposobnosti proizvodnje spermatozoida i time spriječiti mogućnost širenja ove teške i smrtonosne bolesti, piše Hina.

Znanstveno je utvrđeno da od malarije u svijetu godišnje umre oko 800.000 ljudi, od čega njih 90 posto u Africi, a među njima je 92 posto djece.

Bolest šire ženke koje se s mužjakom pare samo jedanput u životu. Istraživanje britanskih znanstvenika ukazuje na mogućnost da ženka ne razlikuje plodnog od neplodnog partnera.

Članovi ekipe londonskih znanstvenika u laboratoriju su stvorili 100 sterilnih malaričnih komaraca mužjaka, na način da su u oplođena jajašca insekta ubrizgali vrstu proteina koja je spriječila da se kod muških jedinki razviju testisi, pritom ne mijenjajući ništa u njihovu ponašanju i seksualnom funkcioniranju.

U laboratorijskim uvjetima sterilni su mužjaci i dalje proizvodili sjemenu tekućinu, a ženke su se s njima parile kao i obično. Nakon parenja ženka malaričnog komarca prolazi kroz određene fiziološke promjene, a zatim polaže jajašca. Unatoč tomu što se iz tih jajašaca nije ništa izleglo, ženke nisu tražile novog mužjaka niti su se parile drugi put.

09.08.2011. 12:18:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh